…ØKKEN» Det litterære måltid i Litteraturhuset Fredrikstad torsdag 5. desember klokken 18
…Den direkte oversettelsen er vindepot eller vinsamling. I virkeligheten er enoteca et utsalgssted for vin der kundene mot rimelig betaling kan smake viner og kjøpe vin. Meningen med vinsamlingen er å tilby et større sortiment av distriktets viner og førstehånds informasjon om vinene. Derfor har enotecaet gjerne små kvanta av…
…Kjøtt (som oftest and) sakte kokt i sitt eget fett.
Tørreste variant. Under 3gr sukker per liter.
…Type hvit saus med lik bestandel av smør og suppebase oftest bestående av fisk eller fjærkre.
…Frelsesarmeen og Maneo inviterte til en helt spesiell aften med god mat og Steinar Albrigtsen med band denne uken.
…Et av de mest berømte spisestedene i Paris er Tour d'Argent. Innehaveren, Claude Terrail, synes det er for tidlig å la sønnen overta. Han har jo bare passert 83 år. Han er personlig til stede i restauranten hver dag. Hvordan er et måtid her?
…Kokeboken Fisk og Vin fra Gastranomisk Institutt gjør noe helt spesielt for en hobbykokk Du har spist god mat og drukket god vin, javel. Neste gang kombinerer du mat og vin slik at både maten og vinen berikes.
…Bent Stiansen var kjøkkensjef på De fem stuer inntil han vant Bocuse d'Or i 1994. Siden har restauranten ikke vært som under Bent Stiansen. Nå skal kjøkkensjef Jørn Dahl gjøre De fem stuer til et spisested som hotellet kan være stolt av. Snart presenterer Spisekartet det nye kjøkkenet. I dag…
…På De Fem Stuer er miljøet og utsikten verdt mer enn reisen opp til Holmenkollen. I lengre perioder var kjøkkenet ikke på høyden med resten. Men nå...
…Arak er hvit fisk tilberedt i bananblad. Å pakke opp denne fiskeretten ved bordet er en sann glede. Opp mot deg strømmer fine dufter fra asiatiske kryddere, og fisken er perfekt tilberedt.
…I boken FISK OG VIN får du gode råd og oppskrifter om hvordan du kombinerer mat og vin til en større opplevelse. I forbindelse med Matforsks seminar om bygg, presenterer vi en oppskrift med torsk og bygg. Gled deg til å prøve!
…Her er en mulighet til å høre Henry Notaker, forfatter av blant annet «Gastronomi. Til bords med historien». Anne-Lise Middelthon holder foredrag om farmakologisering av mat. Hun er antropolig og har skrevet om moderne matvaner. Henry Notaker snakker om estetisk kritikk gastronomiens historie. Seminaret holdes i vakre Universitetsbiblioteket på Blindern.
En liten appetittvekker før måltidet.
Først utgitt i 1900…
…Å lunsje på en typisk tradisjonell pariserbistrot er noe av det mest franske du kan gjøre. Og om man rent tilfeldigvis er innom byen ved Seinens bredder, kan en solid lunsj være en gastronomisk opplevelse
…Trond Svendgaard har vært i teten selv før han var commis med Charles Tjessem i Bocuse D'Or. Han åpnet restaurant for fjerde gang i går – på Aker Brygge. Svendgaard er 24 år... Høy kvalitet på mat, vin og service fra et lag Svendgaard har valgt. Lav terskel og hovedretter…
…I en lang tradisjon innledet Det Gamle Rådhus lutefisksesongen. Med spesialtappet juleøl, jubileumsakevitt og Ringerikspoteter inntok en fornem forsamling årets første lutefiskmåltid. Arne Sunde – lutefiskelsker av 2003 – la opp stykker av Vestre Piccola.
…Det kan se ut som Oslo får en ny tapabar nesten hver uke for tiden. Det finnes allerede gode tapasbarer, utsøkte, rimelige og spesielle. Frogner har nettopp fått en tapasbar med vekt på champagne og musserende vin.
…Restaurant Det Gamle Raadhus var overfylt av lutefiskelskere i går, der årets første lutefisk behørig ble smakt og vurdert av presse og profesjonelle.
…«Jeg vet ikke hvilke viner som valgt til smakingen, og det spiller ingen rolle. For Riedel vinglass kan du stole 100 prosent på. Hvorfor? Fordi det er fysikk.» De 600 som deltok på smakingen i Gamle Logen, opplevde det mer som magi. Men eksperimentene kan etterprøves...
…Rune Pal er en kokk som liker seg når han lager mat. Han står gjerne over gassblussene, enten det er på egne kjøkken eller hos kolleger han trives med. Kontorkokk blir han aldri. Fredag 27.oktober åpnet Real Fast Food kafé i Karenslyst allé.
…«Cognac» er det nye forlaget Tellus Works Publishings andre bok. Undertittelen sier «Historien, guiden og de norske cognaceventyrerne». Og den vakre boken byr på historien om hvordan cognacen nærmest ble ...
…Når en kokk sluttet på Bagatelle for å bli kjøkkensjef på en hotellrestaurant, er det for å skape synlige endringer. Restauranten 34 på Radisson SAS Plaza Hotell har lenge scoret høyt og er svært godt besøkt
…Etter en svak periode har Mink en stund kommet tilbake til det høye og stabile nivået restauranten hadde. Det kreves innsats og høy motivasjon for å holde stabil, høy kvalitet på en restaurant. Servitører og kokker på Mink trives med det.
…Kjøkkensjef Ove Jakobsen er godt kjent med Alsace, der han har jobbet på blant andre Auberge de l`Ill og Le Cerf. Han har laget en femretters meny til viner fra en av de mest anerkjente produsentene i Alsace, Domaine Winbach.
…Konkurransen i Chicago er den tredje største av landskampene, og også en World-Cup-konkurranse. Den foregår fra 19. til 22.mai, og Norges Kokkelandslag skal konkurrere 20 og 22.mai. Foto: Sebastian Kalvik.
…Det norske Kokkelandslaget gjennomførte en solid konkurranse i American Culinary Classics i Chicago i går. Etter gull i grenen varm mat, og en solid tredjeplass for kald mat ble det en klar førsteplass sammenlagt. – En tøff og fin konkurranse, og vi er godt fornøyd, sier lagleder Sven Erik Renaa.
…Lørdag 30.jun åpnet Tim Wendelboe kaffebrenneri, skole og espressobar. I sommer blir åpninstidene 8–18 og 11-18 lørdag og søndag.
…Det franske gass- og oljeselskapet Total er den første hovedsamarbeidspartner for Europamesterskapet i kokekunst 2008.
…Opprinnelig japansk begrep som betegner en femte grunnsmak i tillegg til surt, søtt, salt og bittert. Umami er en smaksforsterker og ble påvist av den japanske forskeren Kikunae Ikeda i 1908. Han fant også ut at mononatriumglutamat smaker umami. Stoffet mononatriumglutamat er et salt av aminosyren glutaminsyre, en av de…
…Spisekartet intervjuer unge kokker på topprestauranter. I dag Frederic Klev på Fauna Restaurant
…Kjøkkensjefen på Le Canard Trond Andresen, var denne uken i Alba for å plukke hvite trøfler. Han kjøpte også med seg noen trøfler som han serverer for gjestene resten av uken. Her forteller han selv om turen.
…Fra mandag 26.november til søndag 2.desember serverer Baltazar en spesiell meny med utvalgte viner. Baltazar Ristorante & Enoteca byr på både klassisk og moderne italiensk gastronomi denne uken.
…Akkurat passende stor meny. Mange nyskapende, fristende og spennende retter, men ikke alle er så gjennomført som de fremstår i menyen. Godt vinkart og mange viner på glass. Ujålete servitører.
…Lunsj er et vanskelig konsept i Norge. Med Lauritz Ruus har Jørn Lie skapt en lunsj som er sosial, norsk og med råvarer fra kvalitetsprodusenter.
…I år var det mange dyktige deltakere i Norgesmesterskapet for kokkelærlinger. Men Per Ivar Berget og Rannveig Bergheim vant og vant. Først NM og så Nordisk Mesterskap. Det første Berget sier er at han tror han ikke vant mesterskapet.
…Når Sonja Lee og Laurent Surville åpner Magma Bar & Restaurant i april, er bransjens oppmerksomhet rettet mot Bygdøy allé 53. Den store massen gløder allerede av forventning.
…Spisekartet gleder seg over mange nyåpninger i år. Noen hevder at det skjer en overetablering av restauranter i toppsjiktet i Oslo. Er det plass til flere topprestauranter?
…En lunsj du vil huske til 21 euro – i Paris? Ja, Ze Kitchen Galerie har flere morsomme og fordelaktige kombinasjoner. På veggene henger samtidskunst, og bestikket er designet av Philippe Starck. Kjøkkenet byr på minst like store opplevelser.
…Riverside-prosjektet, som driver selvstendiggjøring av ungdom og kompetansegivende aktiviteter, har fått et tilskudd: Elvebredden Catering. Bak selskapet står Espen M. Gryt, utdannet kokk og medlem av Kokkenes Mesterlaug.
…Østlandet; de fleste har mye å lære om grilling av Whitson. Har du ikke smakt sjømat eller italienske retter fra Whitson i Stavanger, kan du i alle fall lære av mannen selv.
…Restauranten ligger midt i Paris' største turistattraksjon, og likevel har restauranten gastronomiske ambisjoner – som den innfrir. Neppe den første restauranten man får med seg i sommerferien, så skynd deg og les! Foto: David Evans.
…Risotto med kamskjell, sjøkrepshale og stor havrekehale i rødvinsmørk risotto,med ganske markant hummerfond. Eller kalveskank med små gulrøtter og andre fint tilskårne grønnsaker, samt et perfekt innslag av syre. Kom til Conti og chef Michel Ranvier.
…For 18 euro kan du få en ypperlig forrett med seks forskjellige dim sunh. En fin, tynn deig omslutter nydelig farse av ulik art, som eksempelvis av rekekjøtt, fisk, kamskjell, grønnsaker, and. Til dette en utsøkt sursøt saus, som også skiller seg betraktelig fra gjennomsnittet.
…Denne restauranten inngår i en slags «trend», hvor klassisk fransk kjøkken tillages moderne og rimelig av unge, meget kompetente kokker. Hyggelige feminin service, uformelt antrukket og hardt arbeidende, med gutta på kjøkkenet.
…Bønder i byen. Det er ikke første gang. Men det er første gang med eget varemerke. En fin start dette her, med økologisk kjøtt, kaldpresset rapsolje og kaldpresset solbær. Men bøndene har mye mer å by på. Kommer flere neste gang?
…Østen og Australia. Vinene som ble presentert er smaksrike og egenartede.
…Casa alfonso ligger midt i en rundkjøring, mer eller mindre en halv time fra Torrevieja. Denne parador er det verdt å lete etter!
…Et av de berømte spanske paradores er Parador «San Francisco» de Granada i Alhambra med de gastronomiske spesialitetene gazpacho og tortilla. Paradoren i Carmona er innredet i et maurisk fort, med storslagen utsikt, gedigen spisesal og innendørs åpen maurisk patio med mudéjarfontene.
…Når Terje Ness lanserer sin kokebok, kommer folk fra flere kanter – kokkekolleger fra øverste sjikt, stamgjester på Oro, kunstnervenner, journalister og fotografer.
…Baltazar Ristorante & Enoteca holder winemaker's dinner tirsdag 16. mars i samarbeid med vinimportøren VINDIGENO og produsenten RONCHI DI CIALLA fra Friuli. Tirsdag og onsdag er det Friuli på Kamben Bistro og Enoteca i Bygdøy allé også.
…Endelig kom varmen tilbake. Oslo har noen utendørsperler du kanskje ikke visste om. En av dem ligger ved Christiania Torv, nemlig Det Gamle Rådhus. I uteserveringen på det Gamle Rådhus får man velkomponert mat laget fra bunnen av, uten støv og støy – en oase i Oslo sentrum. Le Canard…
…Storartet kjøkken med råvarebehandling i høysetet. Prisene, de er stort sett søte på Al Ceppo. Al Ceppo er et av disse stedene der du fremdeles slipper turiststrømmene, og til lyden av stamgjesters modulerte tale kan du trekke deg tilbake i deg selv og bare innta det ene italienske matinntrykket etter…
…Matforsk slår et slag for bygg i kostholdet. Det er sunt, som forskning gjennom mer enn 120 år har vist. Det kan brukes i avanserte matretter og norsk tradisjonskost. Brød kan inneholde opptil 40 prosent bygg, og brødet blir smakfullt og saftig. Bildet: Instituttleder NLH Tove Fjeld.