Tre strake seire – Tina Jacobsen


| 07.11.2006


Det krever mye å hevde seg i en kokkekonkurranse. Det er et stort press på enhver som stiller i en konkurranse. En som driver idrett har flere års erfaring med konkurranser, og har forberedt seg utallige ganger til å yte mest når det gjelder. Kokker har mer enn nok med ...

Det krever mye å hevde seg i en kokkekonkurranse. Det er et stort press på enhver som stiller i en konkurranse. En som driver idrett har flere års erfaring med konkurranser, og har forberedt seg utallige ganger til å yte mest når det gjelder. Kokker har mer enn nok med utdanningen inntil disse enkelte få av dem melder seg på en stor konkurranse. Etter noen svært få år er de slitne, yrkesskadet og glemt. Men noen blir igjen. Møt en av dem som ikke faller fra.

Tina Jacobsen vet godt at hun jobber i et mannsdominert yrke. Denne kvelden har hun akkurat rukket fram til prisutdelingen i konkurransen Linie Award. Fem nordiske kokker konkurrerer – ingen kvinner.

– Men jeg kjenner også mange kvinnelige kokker. Bagatalle har en kvinne som souschef. Nå begynner jeg som souschef på Oro Restaurant sammen med Jostein Medhus fra Palace Grill som kjøkkensjef. Jeg begynte i dag. Og jeg gleder meg!

– Vi skal ha et nytt look på tallerkenen. En ny stil. Smaken blir mer enkel og klassisk. Forstå meg rett - vi skal eksperimentere. For eksempel kan vi ta utgangspunkt i fiken og lakris. Da gjelder det å finne elementer som passer til, for eksempel vanilje. Det er noe annet enn å lage nye kombinasjoner som bare er crazy med skum på. Det kan hvem som helst gjøre. Jeg har respekt for håndverket og god tilberedning av råvarer.

– Ja, det er fransk. Og det er det klassiske kjøkken. I Norge kan vi gjøre mye med fisk, en råvare med flott kvalitet i Norge. For eksempel piggvar, sjøkreps og kongekrabbe.  Det er riktige og gode smaker i seg selv. Men når det gjelder kamskjell velger jeg å gjøre lite med den. Det er en fantastisk råvare, som smaker nok i seg selv.

Når DEL I ORO åpner i midten av november blir det en nytt konsept Fredrik Melker Andersson fra «Fredsgatan 12» kommer og lager moderne tapas fra hele verden. Det skal nok bli morsomt!

Hvilke konkurranser har du vunnet?

– Jeg vant Young Chef i 2003, Santa Rita Cup i 2004 og Chablis Fish Dish i 2005.

Og så sier Tina ikke mer om det. Får du tid til flere konkurranser?

– Jeg har meldt meg på til Årets kokk i Danmark 2007. Jeg satser på finale. Per Hallundbæk på Engø Gård har vært en stor støtte. Nå har vi laget kokebok sammen, og han vil fortsatt være en støtte for meg i konkurransen om Årets kokk neste år. Jeg kom til Engø Gård for å lære og det har jeg gjort. Jeg har vært der i fire år, og den erfaring jeg har fått der vil jeg bruke videre i min karriere.

Foto: Tina ved Grand Hotel under Linie Award 2006. Nederst sammen med sin tidligere sjef Per Hallundbæk