Til sommerferien

Til sommerferien


| 19.05.2005


Nå er den «gode røde» i bokhandelen. Michelins Red Guide hvor Scandinavia er omtalt, heter «Main Cities of Europe 2005". Man behøver ikke gå etter stjerner for å ha glede av den. Her finner man rimelige og gode overnattingsmuligheter i alle europas hovedsteder og

Michelin arrangerer heldagskurs for å få mest ut av guiden. Man klarer seg selvsagt langt med å lære noen få symboler. Litt forberedelse skader ikke. Man får vel mer ut av boken ved kjøkkenbordet hjemme enn i passasjersetet på vei inn i en europeisk storby.

Prisen på overnatting er oppgitt, og i løpet av noen minutter finner man et overnattingsted som passer i pris og komfort. Mange nordmenns ferier blir mer og mer spontane, og med en guide som Michelins får man fordelene av både forberedelser og planlegging, samt gleden ved å følge øyeblikkets lyst. Michelin har tatt seg av forberedelser og pinlig nøyaktige undersøkelser. Hvem har ikke opplevd å følge en nyutgitt guide for å oppdage at det fantastiske hotellet stengte tre år tidligere? Det opplever man rett og slett ikke med Red Guide.

De fleste spisestedene i Red Guide er ikke stjernerestauranter. Alle er blant de beste i sin klasse, men det betyr ikke nødvendigvis at de er dyre. For eksempel har London et stort avsnitt med puber som serverer skikkelig mat, og en av dem har til og med fått betegnelsen Bib Gourmand – god mat til moderat pris.

Michelin har seks nye tildelinger av Bib Gourmand: Serata i Finland, La Cucina Italiana i Gøteborg, Bistrot de Marlène i Praha og Absynt i Warsawa.

Som kjent fikk Restauranteik den samme betegnelsen i årets utgave, som første norske restaurant. For øvrig har Oslo Bagatelle, som har beholdt sine to stjerner – det er mer imponerende enn mange tror, og krever hardt arbeid. Annen Etage, Feinschmecker, Le Canard og Statholdergaarden har også beholdt hver sin stjerne.

Oslo har til sammen 16 spisesteder, og på de aller fleste koster et tre- eller femretters måltid 400 kroner eller mindre. På stjernerestaurantene koster et stort måltid hundre eller to-tre hundre kroner mer. Det er dyrere enn i andre europeiske land, men norske restaurantpriser er lave når man sammenligner andre norske priser med resten av verden. Og Oslos stjernerestauranter er i mange tilfeller lavere priset enn tilsvarende i andre europeiske byer.<br><br>Årets utgave har mykt omslag med flapper, slik at den veier litt mindre.