Ta begge!

Ta begge!

Jan Kopacz. Foto: Mads Huseby

| 28.04.2014

Jan Kopacz Jo Bøe Klakegg Björn Svensson Oslo Polsk Norsk
Jan Kopacz valgte utdanning på høyt nivå i Norge.

Jan Kopacz er sosialpsykolog og har jobbet som kokk på Fauna siden august 2013. Vel, han gjør det klart at han ikke er ferdig utdannet sosialpsykolog. Han hoppet av studiene for å gjøre noe enda mer interessant – lage mat på høyt nivå.

− Ettersom kokkeskolen i Polen ikke holder mål, satset jeg på utdanning i et annet land. I Norge tjener man godt, så jeg reiste til Norge for tre år siden.

Du rakk ikke kokkeutdanning og jobbtilbud Fauna i løpet av tre år?

− Jeg er ikke fagutdannet. Ikke i Polen og ikke i Norge. Jeg fikk min første jobb i Oslo på Colonel Mustard, og deretter var jeg i et cateringfirma. Så jobbet jeg på Food Story inntil de stengte. I løpet av den tiden prøvejobbet jeg som lærling på Restaurant Oscarsgate.

Du har avansert ganske raskt?

− Jeg hadde erfaring da jeg kom til Norge. Jeg fikk faktisk jobb på Rozbrat 20, som nylig var blitt kåret til Warszawas beste restaurant. Jeg begynte på en torsdag, og mandagen etter ble jeg satt til å kjøre frokosten helt alene. Jeg begynte først med prepping, selvsagt.

Prepping eller ”mis en place” er forarbeidet som gjøres på dagtid, sånn at alt er klart til arbeidet når restauranten har gjester, det som kalles service. Etter to-tre måneder ble Kopacz satt til å jobbe på service.

− For meg var det en drøm å jobbe på den restauranten som nettopp var blitt kåret til beste restaurant i Warszawa.

Men du fikk jobb der uten kokkeutdanning?

− Enkelte mente at den kanskje ikke var fullt så god som det ble sagt. I hvert fall bestemte jeg meg snart for å skaffe meg en fagutdanning. Jeg ville jobbe i Norge og spare opp penger for å finansiere utdanningen.

Kokkeutdanningen i Polen har ikke noe godt omdømme. Kopacz fikk rett og slett høre at i Polen er det bedre å slutte utdanningen før man er ferdig enn å gjøre fullføre utdanningen.

− I Oslo drev jeg meg hardt. Jobbet og sparte, jobbet og sparte. Planen var å gå på kokkeskole i New York City. Jeg vurderte også å ta utdanningen i London ved akademiet Cordon Bleu. Jeg var en tur til London i 2013, og jeg var like ved å flytte til dit. Tilbake i Oslo snakket jeg med Björn om hvilken utdanning jeg burde velge − kokk eller dessertkokk. ”Ta begge!”, sa Björn.

Cordon Bleu er en lang og dyr utdanning?

− I Paris har de hatt en treårig utdanning som koster 30 000 euro per år. Det tilbyr de ikke lenger. I London tilbyr de en utdanning over 10 måneder til 28 000 pund. Da jeg diskuterte dette med Björn etter at jeg kom hjem, sa han ”Fuck that school. Work with me!”

Hvorfor fikk du tilbudet av Björn?

− Det er vinn-vinn. Jeg gir så mye jeg kan, og Jo og Björn gir så mye de kan tilbake. Jobben her er min kokkeutdanning. Jeg får ikke lønn og jeg betaler heller ikke noe for utdanningen. I virkeligheten er jeg ikke god nok eller har kunnskaper nok til å tai mot betaling på et kjøkken som dette.

Men hva er din styrke?

− Jeg håper at jeg gjør feil bare en gang. Riktignok er jeg her nettopp for å gjøre feil − men bare en gang. Alle de andre kokkene har mer ansvar enn jeg har. Hvis jeg gjør en feil, kan den repareres. De har erfaring og vet hvordan vi skal redde situasjonen.

Skal du jobbe her lenge?

− Avtalen gjelder fram til slutten av juni 2014. Etter Fauna ville det vært fint å reise til København.

Jan Kopacz på én hånd

  • Alder   - 30 år
  • Født   - Warszawa i Polen.
  • Kokkeskole    - Ingen.
  • Lærlingsted   - Lærling på Oscarsgate, lærling på Fauna.
  • Tidligere arbeidssteder   - Rozbrat 20, Warszawa.  Colonel Mustard, Oslo.  Food Occasion Catering, Oslo. Food Story Grünerløkka, Oslo.

Relaterte restauranter