Stor spise til små priser


| 12.08.2003


Denne restauranten inngår i en slags «trend», hvor klassisk fransk kjøkken tillages moderne og rimelig av unge, meget kompetente kokker. Hyggelige feminin service, uformelt antrukket og hardt arbeidende, med gutta på kjøkkenet.

En av de vakreste gatenavnene i Paris må være Rue de la Cherche-Midi, som er en lang, smal gate som snor seg omtrent fra Saint-Germain-området til utkanten av Montparnasse. Den er spekket med små kvalitetsbutikker – klær, brød, smykker, interiør, fisk, vin, bøker, kjøtt – og restauranter. I en liten anonym sidegate, rue Dupin, rett opp fra stormagasinet Bon Marché, som er venstrebreddens svar på Printemps og Galléries Lafayette, ligger en liten perle av et spisested. Rustikt interiør, med kopiert bindingstreverk og murvegger, skal ikke skremme den som vi ha en moderne fransk lunsj til en absolutt akseptabel pris.

Kokkene er unge, og  tilhører en generasjon som vet å kombinere pris og kvalitet på et vis som tilhører en form for moderne tids etikk. Her er ingenting unødvendig, her er et enkelhetens spill på råvarenes estetiske muligheter, en konsentrasjon om smak og tekstur, en oppfinnsom og original design som ikke taper tradisjonen av syne. Settingen er uformell og behagelig, om enn tidvis noe småkaotisk i lunsjtiden, da stedet er som en magnet og tiltrekker seg langt fler enn det er plass til. Blikket inn på kjøkkenet inngir tillit og skaper forventninger. Det lille lokalet er smekk fullt – til randen. Om de sist ankomne gjester uten bordreservasjon er heldige, kan de enten ta til takke med en liten vagle av en plass langs den lille bardisken eller sette seg ned blant ukjente ved et rundt table d'hôte rett ved inngangen.

Lunsjmenyen koster like i underkant av 20 euro, og inkluderer en forrett, en hovedrett og et glass vin. Alternativt dessert istedet for forrett. Til middag er en fireretter priset til cirka 30 euro, pluss vin. Begge deler er meget fordelaktig. For maten som chef François Pasteau serverer på L'Epi Dupin er verd hver cent.

Man har valget mellom seks forretter, seks hovedretter og seks desserter, i tillegg til dagens retter, som omfatter fire-fem i tallet, samt dagens oster. Blant dagens retter kan du eksempelvis finne «Crépinette de queu de veau au rosmarin et purrée de pommes de terre» – Rosmarinstekt kalvehale i nett servert med potetmos, og hovedrettene kan være «Moelleux de joue de cochon et foie gras poêlé», «Suprême de pintade farcie à la tomme de montagne», «Rognon de veau poêlé à la moutarde de baies de genièvre,» «Aile de raie poêlée et fondue de poireaux à la vinaigrette d'agrumes», «Filet de dorade et boudin noir façon millefeuille» eller «Poêlée de Saint-Jacques à la coriandre et sésame», som er: pannestekt svinekjake og foie gras, Due farsert med fjellost, Pannestekte kalvenyrer med sennep og enebær, Pannestekt skatevinge med purrefondue, Filet av havbrasme og millefeuille med blodpølse, pannestekt kamskjell med koriander og sesamfrø.

Av forrettene kan nevnes tre: «Langoustine façon tempura, chutney d'ananas au gingembre», «Tatin d'endives et chèvre, sauce mielleuse à la coriandre», «Cuisse de canard et gésier confit, topinambour aux aromates»: Tempurastekte sjøkrepshaler med ananas- og ingefærchutney, Endive- og chèvreterte med honning- og koriandersaus, Confit av andelår og -krås. Av de utsøkte dessertene må fremheves «Chocolat praliné au riz soufflé, glace pistache», som er en overbevisende rissufflé med sjokolade og pistasieis. Til lunsjen, en enkel vin av absolutt akseptabel standard, men uten at navn og opprinnelse fortjener å nevnes – annet enn at vinen naturligvis er fransk og stammer fra sydlige egne.

Denne restauranten inngår i en slags «trend», hvor klassisk fransk kjøkken tillages moderne og rimelig av unge, meget kompetente kokker. Hyggelige feminin service, uformelt antrukket og hardt arbeidende, med gutta på kjøkkenet: Dette er en klassiker av det moderne, liksom selvsagt populære slaget. Anbefales meget varmt. Men det er tilsvarende lurt å bestille bord, gjerne et par-tre dager i forveien.

L'Epi Dupin. 11 rue Dupin. 75006 Paris. Tel +33 1422  26456.  lepidupin@wabadoo.fr