Sjokolade! Men mye mer…

Sjokolade! Men mye mer…


| 11.10.2005


En dag i høstkjølige Oslo, med kalde gufs langs fortauene, snø i luften og innpakkede, lukkede innfødte. Du sulter ikke, hverken som Hamsun eller Charlie Bucket. I et vindu får du øye på en sjokoladeskulptur – en glinsende, lekker eventyrfigur. Og bak der en fransk konditor i ferd med å legge sjokoladetrekk på småkaker.

Da står du utenfor Chocolat. Et konditori, sjokolademakeri og restaurant. Ikke det første i Oslo. Men her står altså en fransk mester bak.

Har du ansatt en kokk også?

– Både lunsj- og middagsrettene er mine oppskrifter. I menyen er det mye franskinspirert. Far var kokkelærer, og jeg har på sett og vis vokst opp i et kjøkken. Dette er en kafe og et sted hvor du kan spise lunsj. Vi vet godt at nordmenn ikke er vant til å spise lunsj ute, og at lunsjpausen er kort. Her får man salat eller sandwich som lages helt ferskt for hver bestilling. Likevel kan man bestille og spise på en halv time.

– Så ønsket vi dessuten å tilby en full lunsj, og derfor har vi dagens fisk, dagens kjøtt og en suppe. Det er en større lunsj. På ettermiddagen serverer vi to retter som er full middag med poteter, grønnsaker og saus til. Mange liker å spise et slikt måltid rett etter jobb og drikke et glass vin til – før de går hjem.

– Jeg er glad i mat selv. Vil at det jeg spiser skal væe godt. Derfor smaker jeg alltid på en suppe før vi legger opp en tallerken og sender den ut fra kjøkkenet. Maten må se bra ut og smake godt. Men det er også nok. Man må ha gode råvarer, og gjøre skikkelig jobb på kjøkkenet. Da kan ikke maten smake dårlig.

– Nordmenn liker å drikke pils. Jeg liker heller å spise litt og drikke et glass vin. Fire-fem øl koster det samme som et komplett måltid.

Men du er altså konditor?

– Jeg var fransk mester i sukkerkunst 1997. Da jobbet jeg på La Chocolatiére i Tours.

Jeg lager konfekt og sjokolade, og spesielle ting til for eksempel bryllup. Jeg kan lage unike dekorasjoner og skulpturer. Det er ikke som med andre franske bakere, som har dekorasjoner man ser om igjen og om igjen.

– Alle kakene er laget etter mine oppskrifter. Og vi bruker gode råvarer. Vi har naturligvis fokus på bakervarer. Samtidig kan vi levere mat for alt fra fire til160 personer. Til selskap og arrangementer. Vi kommer med eget utstyr, og når vi går er det like rent som før. Noen ganger renere. Lokalene kan også leies ut til arrangementer. Vi har allerede leid ut fire julebord allerede.