Savillas

Savillas


| 18.07.2017

Sanne Villadsen Lundø Hobro Aalborg Skive Jylland Danmark Dansk Brunch Lunsj
Brunch på Jylland

Hva gjør det dejligt at være norsk i Danmark? Det som gjør det deilig for meg, er maten, at neste lille by er en rundkjøring eller to unna, at vinden nesten alltid blåser fra vest og holder stranden på østkysten i Jylland og på Sjælland ren og vannet klart. Den uanstrengte effektivteten og “s’følig-heden” ved at alt er på stell hjelper godt til.

Danmark er vertdensmestere i økologisk mat, hadde verdens strengeste lokalmat-regime og Skandinavias mest liberale alkoholpolitikk. Danskene spiser verdens beste og lengstvarende danske frokost – lunsj med varme og lune retter som varer langt over middagstid og har nok fett til gammeldags grosserer-mave.

Jakten på stedet

Går det an å få noe midt i mellom, som helst har litt av hvert og som ikke koster mer enn skjorta, faktisk hele dressen, kjolen, skoene og vesken med? Om vi må, kan de fleste av oss få i oss maten uten en “servitør på hver finger” og uten at hvert urteblad er anrettet med kirurgisk presisjon av et verdensberømt kokkelag der hver og en har sin egen fjernsynsserie.

Nord-Jylland kommer du før eller siden til, i mange tilfeller faktisk både først og sist. Enten man er på to eller fire hjul, rekker man ikke langt før man kan svinge inn på et serveringssted. Det gjelder bare å passere de gjennomsnittlige og halvfabrikerte måltidene. Neste gang du vil ha lunsj, kan det være du får lyst til å ringe +4520761038 eller +4597536860 eller sende en epost til savilla@savillas.dk – her ser du hvorfor:

En gang i måneden lager Savillas en kveld med et spesielt måltid, men ellers er det lunsj fra 11–17 som gjelder på hverdagene og brunch 10–17 lørdag og søndag.  Om sommeren er Savillas kveldsåpen hver fredag.

Maten lages fra bunnen av hovedsakelig økologiske råvarer. Rettene er smakfulle, og at de er enkle skal ingen holde imot dem; de er delikat, pent og hjemmekoselig anrettet. Menyen er lang til et såpass lite spisested, og du kan trygt velge hva som helst og stole på at du får et måltid som er laget med kyndighet og omsorg for deg som skal spise den.

Om sommeren suppleres serveringspersonalet med utvalgte ungdommer som er engasjerte i arbeidet selv om de ikke har lang erfaring. Men det er altså ikke noe nybegynneraktig ved maten. Lunsjen byr på varierte, personlige smaker helt riktig tilberedt. Det er omtrent så langt unna piffikrydret kylling og frites du kan komme uten å skride til gourmeteriet.

En avstikker

Hvor finner du Savillas? – I enden av en vei! Savillas ligger på halvøya Lundø, nordøst for Skive eller vest for Hobro, sør for Aalborg. Når du tenker på det, kan det virke som Savillas ligger i “enden av en vei” - ikke et sted du passerer eller kan legge inn som en omvei på kjøreruten. Og det er nettopp det det er. Hvem legger en kafe til et bortgjemt sted i en blindvei?

Det gjør Sanne Villadsen, utdannet i kjøkkenledelse. – Heller enn å streve med store lån på en god beliggenhet ville jeg kjempe meg til å lykkes langt unna allfarvei. Huset kjøpte vi på tvangsauksjon, så risikoen var lav – men innsatsen høy.

– Jeg ønsket å skape noe, en kafe og en butikk med småting. Og så ble det alt-i-ett. Med unntak av vinduer og dører, er alt til salgs. Så å si, da.

Du - blant de første

Før du kommer inn på spisestedet, blir du slått i bakken av interiøret. I det ene øyeblikket har du følelsen av å komme inn i en bruktbutikk, så en “kosebutikk” og så et lyst, åpent og fargerikt hjem. Når du sitter ned ved bordet, har du ikke følelsen av å sitte i en butikk, til tross for at det er få ting som ikke har en prislapp festet til seg. Du slapper av, nesten som gjest hos en venn, og du skal minne deg selv på at du skal gjøre opp for besøket før du går. For det du spiser er hjemmelaget, godt, nylaget – og nybakt, enten du setter tennene i det saftige, nybakte brødet eller avslutter med en kake.

Sanne åpnet stedet i 2006 og har drevet det på full tid siden 2008. Man lykkes ikke i en blindvei uten at man lokker med noe utenom det vanlige. Savillas er åpen hele året, så det er ikke turistene alene som holder stedet i gang. Lokalbefolkningen er de som holder omsetningen oppe. De setter pris på Savillas. Som nordmann kan du fortsatt rekke å være blant de første nordmennene som oppdager stedet for den store strømmen. Fint vær? Nyt brunsjen utendørs i husets hage!


Relaterte nettsted

  • http://www.savillas.dk/