Riedel vinglass – ren fysikk

Riedel vinglass – ren fysikk


| 19.10.2006


«Jeg vet ikke hvilke viner som valgt til smakingen, og det spiller ingen rolle. For Riedel vinglass kan du stole 100 prosent på. Hvorfor? Fordi det er fysikk.» De 600 som deltok på smakingen i Gamle Logen, opplevde det mer som magi. Men eksperimentene kan etterprøves...

I løpet av et par timer utførte Georg Riedel noen enkle eksperimenter sammen med alle smakerne i salen. Mange oppfatter østerrikere som tilknappet og utilgjengelige. Men Georg Riedel er ikke bare en kunstner når det gjelder glass, han er også en underholder som ikke et øyeblikk gir slipp på publikums oppmerksomhet og fokus på saken – riktig glass.

Riedel har laget glass siden 1769, men da Georg Riedels far, Claus Riedel, tok over virksomheten i slutten av 1960-årene, sa han «Jeg vil ikke designe glass. Jeg vil lage glass som tjener vinen.» Det første glasset var et slags allround glass, i virkeligheten et glass for Chianti Classico. I 1961 kom Claus Riedel med en ny katalog, der han introdusert tre nye glass. Med disse glassene revolusjonerte han ideen om vinglass, individuell form og størrelse ikke bare for rød- og hvitvin men også for ulike viner. Glassene fikk navn etter europeiske vinregioner.

Da Georg Riedel tok over i 1980, oppdaget han snart at fransk vin er temmelig upopulær i mange land utenfor Europa. Han tenkte seg at det kunne ha å gjøre med franskmennenes prøvesprengninger i Stillehavet. «Uansett, det var ikke bra for salget. Det gav meg en ide om at druen er nøkkelen.»

Riedel mener at Den nye verden faktisk har vært inngangsporten for denne tankegangen. Man er mindre fastlåst og konservativ i mange land utenfor Europa – mer åpen for nye ideer. «Vi arbeider så nært som mulig til vinbransjen, både i Europa og resten av verden. Det er klart, når en vinprodusent sier at «min vin er best når den drikkes av dette glasset», så er det den beste anbefalingen vi kan få. Vinprodusenter i hele Europa anbefaler Riedel glass, ikke minst i Italia. Og Robert Mondavi er den som i første rekke åpnet markedet i USA for Riedel. Norge har utviklet seg enormt de siste årene, først og fremst på grunn av at vinmarkedet er blitt åpnere og at nordmenns vinsmak er blitt mer sofistikert.»

Men hva var magien i smakingen? Meld deg på ved neste anledning for å oppleve den selv. Listene til Riedel-smakinger blir raskt fylt opp.