Restaurant med egen fiskehandel


| 07.08.2003


Den lille fiskerestauranten gir svært god valuta for pengene. Fisken er hentet fra en av byens desidert beste fiskeforretninger, nemlig La poissonnerie du Dôme, altså etablissementets egen.

Le Bistrot du Dôme er en liten avlegger til den berømte Montparnasserestauranten le Dôme, som ligger som en opplyst hval i krysset mellom boulevard Raspail og boulevard Montparnasse.  Men det er tidvis vanskeligere å få bord på «baby Dôme» enn på moderrestauranten rett over gaten. Restauranten er liten, har et bevisst kitchy preg, med kunstige vinranker og glorete drueklaselamper. Allikevel klarer stedet å opparbeide en god porsjon sjarm. Store tavler forkynner dagens menyer, som har fått noen gjengangere gjestene resolutt har nektet stedet å skifte ut.

Servicen er rimelig rask, kanskje noe overarbeidet, men stedet er med sitt lave prisnivå ment å skulle være mindre pretensiøst enn store-Dôme, hvor de sort-og-hvittkledde kelnerne gjør sitt for å holde en seriøs stil. Le Bistrot du Dôme er også seriøs, for all del, men vekten legges mer på enkelhet og friske råvarer enn høytidelig omgang med formene. For det som gjør at pariserne strømmer til denne restauranten, er naturligvis forholdet pris-kvalitet. Intet folkeslag er vel mer kresent og kvalitetsbevisste når det gjelder mat enn det franske. Slik er det et godt tegn at restauranten, tross sin beliggenhet på Montparnasse, ikke er overmettet av turisme.

Den lille fiskerestauranten gir svært god valuta for pengene. Fisken er hentet fra en av byens desidert beste fiskeforretninger, nemlig La poissonnerie du Dôme, altså etablissementets egen. Du får her til forrett ta for deg av byens beste grillede sardiner, paprika fylt med klippfiskmos, topp østers, en solid sydfransk krabbesuppe, og blant hovedrettene kan nevnes slagere som pannestekte kamskjell, St.Petersfisk med «julekrydder», sjøabbor med baskisk tomatsaus, breiflabb med hvitløkssaus, pannestekt rødmulle. Tilbehør kan være spinat, ratatouille, eller en potetmos kun tilsattt fersk olivenolje.

Ostene er tradisjonelle franske gjengangere som chèvre, roquefort, brie. Dessertene er pålitelige nok, med en klassisk crème brulée på toppen av tavlen. Karamellisert rød grapefrukt med honningis er heller ikke å forakte. Vinkartet er i det enkleste laget, men er nok ment å skulle stå i stil med stedets øvrige profil. Alle vinene er priset til 17,70 euro, hvite som røde, og spenner fra kjente «polslagere» som Domaine du Tarriquet til en tørr Bordeaux, en Quincy, en Petit-Chablis, en Vovray, samt noen røde viner franskmenn liker å drikke til fisk, eksempelvis Saumur Champigny eller Bourgeuil. Alle vinene kan bestilles i romslige glass til 4,10 euro, noe som gjør det enkelt både å spise alene og å drikke seg gjennom deler av vinkartet.

Det er helt nødvendig å reservere bord, om man ikke tåler å måtte snu i døren for kanskje å få plass to timer senere. Røykeavdeling ytterst mot gaten er den mest attraktive, og faktisk er det tegn til at franskmenn har redusert litt på den evinnelige sigarettrøykingen under måltidene. Så sleng deg på telefonrøret, dette er en fin, liten adresse. De har også en avlegger på Bastille-plassen.

Le Bistrot du Dôme

1, rue Delambre. F-75014 Paris. Tel +33  1433  53200.

2, rue de la Bastille. F-75004 Paris. Tel +33  1480  48844.

Stengt søndag og mandag i august.