Restaurant À L’aise

Restaurant À L’aise

Rommet er lukket og låst. Kjøkkensjef Ulrik Jepsen i kjent positur. À L’aise - som alltid, velkommen!

| 23.11.2020

Majorstuen Oslo Alkoholfritt Uten alkohol Hvite uker Mia Kondrup Ulrik Jepsen
Bordene fylles

På slutten av lunsjserveringen svarer medeier Mia Hvidberg raskt på telefon. Er det travlt? spør jeg og prøver meg på dansk. Ekteparet Ulrik Jepsen og Mia Hvidberg kommer jo fra Danmark, men har bodd og arbeidet noen år i Norge. Dansker er jo travlere enn oss, og skriver og uttaler “travelt” litt kortere og raskere enn nordmenn gjør. Men Hvidberg har tid og ro.

– Vi har fullt lørdag og nesten fullt fredag. Omsetningen er vesentlig lavere enn november 2019, men bare det å ha åpent er jo viktig for oss. Jeg tør ikke si om regjeringen har gjort feil, men det er vanskelig for restauranter å drive med alle de begrensninger vi er pålagt.

– Vi har utenlandske ansatte på kjøkkenet, og de har selvsagt arbeidstillatelse. De har bare ikke rukket å skaffe seg B-nummer, som man må ha for å få dagpenger. Det tar gjerne tre-fire måneder.

Hvor kommer kjøkkenpersonalet fra?

– Vi har ansatte fra Argentina, Italia og Tsjekkia på kjøkkenet. Og de utenlandske i service har bodd her lenge. De ville vært dekket ved en permisjon.

Er det mange som savner vinene?

– Det er nok noen som føler på det. Vi har laget en egen juice-meny, og våre sommelierer er ivrige på å lage en cocktail-meny som er tilpasset rettene. De vil lage cocktailene ved bordet. Så er jo À L’aise en restaurant der gjestene og vi legger stor vekt på maten, og den er viktigst for de som kommer hit.

Klarer dere å holde omsetningen oppe?

– Nei, det lar seg ikke gjøre. Påslaget på alkoholfrie drikkevarer er ikke det samme som på vin. Men vi valgte heller å holde åpent for våre trofaste gjester og for ansatte som ikke kan reise hjem og som ikke ville hatt noe å leve av.

– Det var flere større selskap som ble avbestilt, men det ser ut til at det fortsatt er mange som vil ut og spise før jul. Det ligger an til at vi fyller opp restauranten framover.

– Vi ser at det er mange nordmenn som vil ut og spise. Det var helt rørende å se hva som skjedde da restriksjonene i Oslo ble satt inn. Det var et ras av avbestillinger i løpet av 24 timer. Jeg anslår at 70 prosent av gjestene beholdt sine bestillinger. Men så kommer jo nye bestillinger. Vi fyller nok godt opp i dagene som kommer. Nordmenn er virkelig flinke til å støtte opp om lokale virksomheter. Jeg sier til mine kolleger i Danmark at jeg er glad for å drive restaurant i Norge!


Relaterte nettsted

  • https://www.alaise.no/