Ny stjerne i Stavanger

Ny stjerne i Stavanger


| 22.02.2017

Michelin Nordic Guide 2017 Michelin-guiden Michelin-stjerne Roger Asakil Joya Arild Ask Bringeland Njål Gaute Solland Stavanger Norsk
Sabi Omakase har Michelin-stjerne

Overraskelsen var ikke stor, men gleden tilsvarende strålende, da Sabi Omakase fikk en stjerne i årets Nordic Cities fra Michelin. Alle norske restauranter beholdt sine stjerner.

Sushikokk Roger Asakil Joya var spådd av de fleste som Norges neste stjerne.

– Jeg er virkelig overveldet av denne anerkjennelsen. Dette gir ny giv til å videreutvikle nordisk edomae. Jeg ønsker å være til inspirasjon og fremme bruken av den unike, norske sjømaten, sier en ydmyk Joya.

Gründere og medeiere Njål Gaute Solland og Arild Ask Bringeland er ikke mindre fornøyde.

– Det er utrolig givende for oss som har gjort dette utelukkende på bakgrunn av en enorm lidenskap for sushi. En slik prestasjon gjøres ikke alene – vi er en stor organisasjon med utrolig flinke kokker, servitører og andre medarbeidere som gjør denne jobben hver dag.

– Det at Michelin ser oss, forstår oss, og ikke minst belønner oss på bakgrunn av dette, er helt fantastisk, uttaler Solland.

Sjefkokk Roger Asakil Joya – opprinnelig fra Filippinene – kom til Norge allerede som 18-åring. Han er utdannet og sertifisert sushikokk i Japan. Både i 2015 og 2016 kom han på 4. plass i sushi-VM. Joya  hadde lenge drømt om sin egen «sushi ya» – en autentisk sushirestaurant med opprinnelse fra Ginza, Japan. Etter flere år hos Alex Sushi i Oslo, og deretter som kjøkkensjef for den suksessrike Sabi Sushi-kjeden i Stavanger, ønsket han å realisere akkurat denne drømmen. Gründerne Njål Gaute Solland og Arild Ask Bringeland delte den samme fascinasjonen for innovativ sushi, og våren 2015 så Sabi Omakase dagens lys.

– Å drive restauranter med et så høyt nivå er krevende, men vi ville skape en ny arena til inspirasjon for alle sushikokkene våre i Sabi Sushi. Med Sabi Omakase kunne vi ta steget videre og fullføre visjonen om å lage kompromissløs, nyskapende sushi, sier Solland. Ved sjefkokkens bord Omakase – som betyr «jeg stoler på deg» – har blitt Joyas kreative univers der han briljerer foran sine gjester tre dager i uken. Måltidet er en kunstform i seg selv. Ingen meny eller dag er lik, men Roger byr på 18 eksklusive serveringer i norsk drakt. Sabi Omakase har åpent torsdag, fredag og lørdag – resten av uken velger Joya nøye ut råvarene som skal benyttes. Han beskriver smakene som lette, samtidig dype og komplekse.

– Stilen min er uformell. Du er gjest hos meg ved mitt bord. Et måltid her skal oppleves som en symfoni. Jeg har en klar tanke om hvilke følelser
jeg ønsker at mine gjester skal oppleve.

– Når folk kommer til oss og sier at de har hatt sitt livs beste måltid, er det verdt alt arbeidet som ligger bak, tilføyer Solland.
Setter Stavanger på matkartet Etter at den lille sushirestauranten banet vei inn i The White Guide Nordic i fjor, har det vært travelt for Roger Joya og medeierne. Det har
også bidratt til et positivt fokus på Stavanger som matdestinasjon.

– Ved siden av Oslo – er Stavanger den eneste byen som er verdt å
reise til utelukkende for matens skyld. Vi har alt fra Jærens matfat til fjordene som leverer sjømat i verdensklasse. Det er et skattekammer uten like!, avslutter Solland.