Lulu

Lulu


| 18.02.2018

Oslo Japansk Cocktails Sushi Oslo Sentrum Youngstorget
God fisk og dårlig ris blir dårlig sushi

Sushi: Risen er viktigere enn fisken.  Ifølge en av kokkens læremestre er sannheten også at dårligfisk+godris=godsushi ”.

Misforstå ikke. Lulu legger aldri oppdrettsfisk på hverken risen eller tallerkenen. De legger stor vekt på risen, og det kan du rett og slett se på bildene av maten på Lulu.

På Lulu kan risen være grå. – Den er kokt i kraft av rotfrukter, grønnsaker og riseddik. Så får de heller koke ris på ti kilo sukker og seks liter eddik, de som vil, sier Christer Magnusson, sommelier og coctail-sjef på Lulu.

Risen på Lulu er smakfull, sødmen og syren er svak og smaken av rotfrukter og grønnsaker kommer fint fram hvis du putter en munnful ris i munnen. Det slår en at det er denne smaken og strukturen man lengter etter i sushiris kokt med sukker og eddik.

Hva får man til risen, da?
– Til lunsj lager vi sushi, maki og nigiri til 225 kroner. Du kan også velge en enkel rett som ramen. Kveldsmenyen er en pakke som endrer seg etter tilgangen på råvarer. Vi setter ikke opp en meny som forplikter oss til å servere bestemte retter. Vi lager av de beste råvarene vi har valgt ut.

– Til grupper serverer vi en rekke av retter i et fast forløp. Men som du skjønner, det er ikke samme retter hver dag. Kommer man alene eller i små grupper, kan man velge Chef’s table. Hos oss vil det si plassene i baren rundt kokkenes arbeidsstasjon. Baren og kokkenes arbeidsbenk er på samme nivå, så du ser alt kokkene gjør mens du spiser.

Christer har akkurat tatt meg med til baren. Vi sitter på chef’s table og ser på kjøkkensjef Marco og kokken som prepper for kvelden som nærmer seg. Inn bakdøren kommer to kvinner som snakker engelsk med italiensk aksent, gjetter jeg. De bestiller sushi og kommer og skal komme tilbake for å hente det en halv time senere.

– Vi er litt som en stor familie her. Da vi flyttet inn, hjalp vi hverandre med å bære utstyr. Det er hyggelig å hilse på naboen som er en kollega, det faller lett en kommentar vi ler av og som gjør at vi kjenner et slags fellesskap. Vi hjelper hverandre når det trengs. Det er vel det som var tanken da de inviterte oss til å bli en del av disse tre husene. Du vet, vi er flere restauranter og serveringssteder her – fra fine dining til pub, fra pizza til oss.

Og hva vil du karakterisere Lulu som?

– Det er vel en japansk restaurant og coctailbar med innslag fra hele verden.

Kjøkkensjefen begynner på sushibestillingene til de to nabokollegaene, som går ut igjen samme vei med fornøyd latter til småprat fra coctailsjefen.

Det er kanskje ikke så vanskelig å gjette hvem som er den typiske gjesten på en japansk restaurant og coctailbar med innslag fra hele verden?

– Til oss kommer mange slags gjester. Stor lunsj med vin på fredag eller lørdag, stor meny med full pakke eller raskt innom for et glass og en servering eller to. Du kan gjerne bestille en og en servering og si stopp når du er forsynt. Hver servering koster 75 kroner.

Det er cocktails som er Christer Magnussons opprinnelig lidenskap, og det er cocktailene som gjør at mange forbinder ham med den opplevelsen de kommer tilbake for.

Noen kommer for en cocktail, kanskje?

– Her lager vi japansk cocktail. Vi har alltid en med sake og en med shōchū (hvitt japansk brennevin). Vi har også en eller annen form for japansk gin-cocktail og japansk whisky-cocktail. Og over et par ukers tid har vi en drink som kombinerer Japan med et annet land. Sist var det med Libanon.

– Bli med ut på baksiden!

Nå blir Christer engasjert. Han åpner døren bak kjøkkenet til en smal bakgård og et portrom dekket av heller. Fasaden er vakker, nypusset mur som er passe ornamentert. På motsatt side en glatt murvegg.

– Her vil vi lage utendørsservering til sommeren. Skape en bakgårdstemning med belysning og dekorasjoner. Ingen bor i nærheten her, så uteserveringen vil ikke forstyrre noen. Jeg gleder meg!

Lulu har 12 ansatt og fire eiere, grunderne i de tre husene, kjøkkensjef Marco, restaurantsjef Sandra og sommelier og cocktailsjef Christer Magnusson.

Åpningstider
Søndag–onsdag 16-24
Torsdag  11-01
Fredag–lørdag 11-03