Lønnsomt vinkart på Restauranteik

Lønnsomt vinkart på Restauranteik


| 07.11.2005


De fleste gjestene på Restauranteik velger vinpakken, som omhyggelig er plukket ut til ukens femretters meny. I tillegg kan man velge fra et rikholdig vinkart. Eller man kan gå til spesialvinkartet.

– Vi fant ut at det er hyggelig å tilby noe ekstra til de som setter pris på en spesiell vin. Hos oss finner de ikke Norges største vinkjeller, men alle vinene her er valgt ut fra en nøye vurdering. Felles for dem er at de passer godt til vårt kjøkken, til hva slags smaker og stil vi har. Mange av vinene er sjeldne, og nesten ingen av dem er å få kjøpt i Norge.

– Vi har gjort litt med vin siden vi åpnet. Vinpakken er fortsatt det vi satser på og det nesten alle gjestene velger. I tillegg har vi nå utvidet med et spesialkart. Det vanlige kartet er godt; det er ikke noe galt med det. Men på spesialkartet har vi dyrere ting, som du ikke finner så ofte.

– For eksempel spanske Pingus. Vi har alle årgangene de har laget, fra den første i 1995 og oppover. Både Pingus og Flor de Pingus, som er kvalitetsnivået lavere. De lagres 30 måneder på fat og et år på flaske, og vi har akkurat fått 2002-årgangen av Flor de Pingus.

– Våre viner er hovedsakelig franske, italienske og spanske. Og vi har masse hvite burgundere, og mye Bordeaux- og Rhône-viner, særlig fra Château de Beaucastel.

– Vi har Chateauneuf-de-Pape 1990 fra Chateau de Beaucastel. Den har jeg sett et annet sted i Oslo til 3500. Den koster 2450 her på Restauranteik. Og jeg har sett Petrus på en annen Oslo-restaurant. De har den ene årgangen, mens vi har fire årganger.

– Og noen utvalgte årganger av champagner må nevnes. Dom Perignon 1996, 1995, 1980 og 1992. Dessuten Cristal 1966, 1970, 1985, 1990, 1996 og 1997.  Jeg har smakt mye Cristal, og etter min mening tåler de ikke å sammenlignes med Dom Perignon.

På flere av handleturene møtte Ole Jonny Eikefjord Max Hansen fra Danmark, som nå er ansatt som sommelier hos Restauranteik. Han kom i mai 2005, og har tidligere vært på Era Ora, Ensemble, Kommendanten, Restaurasjonen, Søllerød Kro og Pierre André. Etter at han ble ansatt, har de handlet det meste sammen. De siste vinen kom faktisk inn den andre uken i september.

– I sommer var vi på studietur til Tokyo og London, to kokker og vår sommelier (restaurantens vinsjef). Mange av våre viner er kjøpt på vinauksjoner i Danmark, ikke minst endel gamle viner.

– Men Restauranteik skal ikke være dyr og eksklusiv. Vi har fått «Bib Gourmand», og helt fra begynnelsen har vi vært klare på at det er det vi ønsker – et sted med «god mat til moderate priser». Spesialvinene er et tillegg for de som ønsker det.

– Så mye som 98 prosent av gjestene bestiller en femretter med vinpakke til. De som spiser ofte, vil kanskje synes det er hyggelig at vi kan tilby noe ekstra på vinsiden. Den ordinære vinlisten har omkring 90 viner; spesiallisten har 125. Det er ingen mening i å ha mange viner. Det som teller er å ha riktige viner. Vinene våre er heller ikke å få kjøpt i spesialutsalgene,

Disse årlige utnevnelsne som Wine Spectator gir enkelte restauranter – hva innebærer de, og hvor viktige er de?

– Jeg leser Wine Spectator og ser at poengene som vinene får, har noe for seg. Jeg vet ikke hvordan det er med oppfølging, om de kontrollerer at vinlistene som sendes inn stemmer med hva restauranten faktisk har på lager. Jeg vet rett og slett ikke, så jeg kan ikke uttale meg. Men Klosteret, som i 2005 fikk Best of Award of Excellence, har en veldig bra liste, for eksempel. Det er morsomt at noen gjør noe sånt. Men det er ikke viktig for meg, og jeg skal heller ikke sende inn listen.


Relaterte nettsted

  • http://www.restauranteik.no/