Linie Awards 2015

Linie Awards 2015


| 03.05.2015

Arcus Akkevit Linie Awards 2015 Oskar K. J. Johansson Jacob Holmström Christian André Pettersen Stockhoms stadshus Stockholm Svensk Finsk
i Stockholm!

For første gang arrangeres den internasjonale finalen et annet sted enn i Oslo.

For første gang deltar et land utenfor Norden i den internasjonale finalen, nemlig Tyskland.

 

Som alltid tidligere er temaet “sjømat med nordiske råvarer”. Det nordiske kjøkkenet har alltid vært utgangspunkt for konkurransen. En av ingrediensene skal være Lysholm Linie Aquavit -- et av Norges ypperste gastronomiske produkter. Kokkens evne til å matche retten til akkeviten er ofte det som avgjør vinneren.

Juryleder i årets Linie Awards er Jacob Holmström stjerne-restauranten Gastrologik i Stockholm. Holmström har god erfaring med å konkurrere og kan skilte med flere kokkepriser, som Årets Unge Kokk fra Halland Matakademi og Årets Rising Star utdelt av White Guide. I år består juryen av stjerne-kokker fra hvert deltakende land. Hele juryen blir offentliggjort i løpet av mai.

Selv konkurransen foregår 10. juni  ved Stockholms Stadshus, som er Stockholm rådhus og ligger helt i vannkanten på øya Kungsholmen. Juryen består av fem Michelin-kokker fra de fem deltakende landene.

Juryleder Jacob Holmström har tidligere jobbet på flere to- og trestjerners Michelin-restauranter, blant dem Bagatelle og gourmetrestauranten L’Astrance iParis.

Linie Awards bartenderkonkurranse ble avholdt første gang i 2011. Vinneren fra 2014, svenske Oskar K. J. Johansson gikk til topps med vinnerdrinken «Kummimjanne».

Christian André Pettersen fra Spiseriet i Stavanger som stakk av med seiren i Linie Awards 2014. Vinnerretten bestod av grillet sjøkreps nigiri, Linie Aquavit laks, norsk komle, vaktelegg, grønnkål, sukkertare og pepperrotemulsjon med aromater. Pettersen har markert seg som en dyktig konkurransekokk og har vunnet flere konkurranser. Blant andre vant han Norgesmesterkapet i 2014.

Både Christian André Pettersen og Oskar K. J. Johansson vil sitte i juryen i årets Linie Awards.

Årets finalister er dyktige kokker som leverer på et høyt nivå i prestisjerestaurantene de jobber i. Vi har derfor høye forventninger til årets Linie Awards, forteller juryleder Jacob Holmström og legger til at både resten av juryen og årets finalister blir avslørt i mai.

Konkurransen ble avholdt for første gang i 2005. Da vant den norske kokken Even Ramsvik sin første av mange kokkepriser. Han er nå kjøkkensjef og partner på Michelin-restauranten Ylajali, en av tre norske restauranter med Michelin-stjerne. Even var også juryleder i fjorårets Linie Awards.


Om Linie Awards
Linie Awards et springbrett for unge talenter mellom 20-26 år som konkurrerer om å lage den beste retten eller drinken som på naturlig måte må inneholde Lysholm Linie Akevitt. Det hele startet som en kokkekonkurranse i 2005, hvor Even Ramsvik gikk av med seieren, og først i 2011 ble det i tillegg holdt en drinkkonkurranse. Linie Awards arrangeres av Arcus AS i samarbeid med Fieldwork.
En fagjury bestående av de beste innenfor sine fagfelt, håndplukker tre kandidater i hver kategori (bartender og kokk) fra hvert land basert på deres lidenskap, kunnskap og ikke minst potensiale innenfor faget. En finalist i hver kategori og hvert land plukkes ut til å konkurrere i Linie Awards med innovative måter å bruke nordiske råvarer og Linie Akevitt på – for å vinne internasjonal anerkjennelse. Fjorårets vinnere blir automatisk jurymedlemmer i neste års konkurranse.