Juleaquavit 2020

Juleaquavit 2020


| 07.12.2020

Dagens Næringsliv Aqvavit Akevitt Jul Atle Minothi Rune Kristoffersen
Ikke bare Gilde...

Det er Gilde Juleaquavit 2020 som får størst oppmerksomhet. Den lages unik hvert år, og designet er nytt hvert år. Men ikke mer enn at vi kjenner den igjen. Den finner du lett i hyllene!

Men akevitt vokser i flere retninger. Den drikkes av flere, i sum drikker vi mer, og i resten av verden drikker de nok også mer. Så det er bare naturlig at antall merker øker. Vinmonopolet har i dag over tre tusen typer brennevin og norske brennevinsmerker står for en sjettedel. Av drøyt 500 merker er 319 akevitter, og 31 av disse er nyheter i år. Imponerende!

Bortsett fra ett merke er alle de nye akevittene årets juleakevitter, og derfor er ikke alle nyheter på samme måte som et helt nytt merke. Du ble ikke så imponert likevel?

Vent litt. Medlemsbladet for Norske akevitters venner – AquaVIT – vet kanskje bedre. I årets fjerde nummer presenterer bladet 44 akevitte nyheter, 26 nye juleakevitter, to smakskasser med åtte eller 24 ulike akevitter og 16 nye “resten-av-året-akevitter. Norske akevitters venner presenterer ikke en komplett liste, men er vel den største og mest oppdaterte listen i Norge.

Og så finnes det genuine julenyheter. Blant de nye flaskene i år er Gammel Opland, som lanserer i år, nesten 150 år etter at Gammel Opland ble laget første gang. Gammel Opland har også vunnet flere internasjonale, prestisjetunge priser for den elegante smaken.

– Gammel Opland er en del av norsk kulturarv, og det var på tide at denne favoritten fikk sin egen juleakevitt på lik linje med de andre store akevittmerkene. Dette er en nydelig juleakevitt som bør få sin rettmessige plass på julebordet, sier akevittambassadør i Arcus, Atle Minothi.

Den første versjonen av Gammel Opland Juleaquavit er en rund og smaksrik akevitt med et fyldig fatpreg. Det skyldes at den har fått ligge og godgjøre seg lenge på fat.

– Når man snakker om akevitt så snakker man også ofte om fatets betydning. Det er gjerne fatet som gir norsk akevitt sitt særpreg. Som en hyllest til Gammel Opland valgte vi å bruke de fineste fatene vi hadde, forklarer produktutvikler Rune Kristoffersen.

Gammel Opland Juleaquavit representerer kvalitet i hver dråpe – det ypperste av århundrelange håndverkstradisjoner i en herlig kombinasjon av julens rike smaker og dufter. Smaken passer svært godt sammen med tradisjonell julemat, men jeg anbefaler sterkt å teste den med dessert eller f.eks. sjokolade. Hvis du virkelig skal slå på stortrommen til jul ville jeg anbefale å velge Gammel Opland til julematen og Gammel Opland Juleaquavit som en avec til juledesserten.

Gammel Opland Juleaquavit har et krydderpreg med karve, anis, lakris og varm sitrus, og et fatpreg med vanilje, krokan og tørket frukt. Det gir en avrundet sødme. Den ekstra lange modningen med minimum åtte år på fat gir en elegant og velbalansert smak, med en lang og fyldig ettersmak.

AquaVITs liste over norske akevitter
DNs test av juleakevitter


Relaterte nettsted

  • shorturl.at/alzEZ
  • shorturl.at/ioHMR