JUL i 20°

JUL i 20°

Ingrid Elisabeth Skistad Et utvalg akevitter

| 22.09.2019

Juleakevitt Gilde Juleaquavit 2019 Gilde Juleaquavit Akevitt Aquavit Jan Erik Hauge Ingrid Elisabeth Skistad Christopher Blix Hammer Halvor Heuch Norsk
Ikke 20° i JULI?

Sommervarmen slo til da Arcus lanserte Gilde Juleaquavit. Men den gode tradisjonen tryllet fram julestemningen.

I 1988 lanserte Gilde sin første Juleaquavit, uteksperimentert av Halvor Heuch med idealer fra 1700-tallets Christopher Blix Hammer, som var pådriver for Norges første universitet, jurist, matematiker botaniker − og erklært avholdsmann.

Det ble laget 100 000 liter av den første juleaquaviten, noe mindre enn årets produksjon på 280 000 liter. Man skulle tro det var nok til alle, men du kan like gjerne sikre deg en flaske av årets juleaquavit. Flere av de tidligere årgangene er samleobjekter og svært ettertraktet. Men som senior produktutvikler Ingrid Elisabeth Skistad sier, tradisjonen tro: En god akevitt er ikke god før den drikkes.

Ifølge Skistad har årets juleakevitt passert ekvator fire ganger. Og hele reisen ble strømmet live, fra fatene ble fylt hos Arcus, fraktet til Wilhemsens skip og seilt gjennom Panama-kanalen til Australia og hjem via flere destinasjoner .

Skistad er en entusiastisk og glad formidler med faglig tyngde. Nå har hun vært med på å lage mange akevitter, tradisjonelle som nye. Hun legger vekt på at dette er lagarbeid.

− Første året mitt i Arcus fikk jeg hakeslipp over hvor mange tusen liter vi skulle lage av Gilde Juleaquavit. Det var nærmest skremmende hvor store volum det var snakk om. Bare det å tømme fatene for juleakevitt tar flere uker!

− Gilde Juleaquavit er en viktig del av julefeiringen til mange nordmenn. Dette gjør det jo ekstremt inspirerende å jobbe med, og gjør dette til et spesielt produkt for min del, fortelle Skistad.

Skistad jobber hele året med det som for mange regnes som den perfekte følgesvennen til julematen, nemlig juleakevitten. Skistad anser det som et privilegium å jobbe med det som er hennes favorittakevitt.

− Gilde Juleaquavit lages etter solera-metoden, som vil si at tidligere versjoner blandes inn i den akevitten som er årets produksjon. En tredjedel av årets akevitt har ligget ett år på fat. En tredjedel har ligget to år på fat, og den siste tredjedelen er akevitt fra 2018. Når noe av fjorårets akevitt blandes inn hvert år, betyr det at en ferdig tappet flaske av Gilde Juleaquavit inneholder bittelitt av den første juleakevitten fra 1988, og ørlite mer av de senere årgangene. Litt mer for hvert år. På den måten ligner årets akevitt på fjorårets, også når man gjør endringer i smaksbildet.

− Du kjenner slektskapet fra år til år. Men ti år tilbake kjenner du ikke samme slektskap lenger. I løpet av fem år dreier smaken i en annen retning, men vi kan ikke dreie smaken på ett år. Derfor er arbeidet med Gilde Juleaquavit et langsiktig arbeid.

− I år testet vi juleakevitten mot ribbe og surkål et halvt års tid før jul. Vi hadde to varianter, en med fatpreg og en med krydderpreg. Vi valgte varianten med fatpreg.

Årets juleakevitt har også et innslag av mørke, tørkede frukter og avrundede toner av anis og karve. Den står seg svært godt til den tradisjonelle julematen, spesielt ribbe.

− Da vi skulle velge hvilke fat som skulle bli årets Gilde Juleaquauvit stod vi fast. Det sto mellom to av våre endelige prøver som begge var gode, men vi klarte ikke å velge, forteller Skistad. Vi måtte rett og slett teste de til mat, legger hun til.

Produktutviklerne dro derfor til nærmeste dagligvare og kjøpte med seg stekt ribbe fra ferskvaredisken, samt surkål og sennep.

− Vi dekket til på labben og holdt en liten julelunsj hvor vi teste de to variantene sammen med julematen. Da var valget klart, og vi er veldig forøyde. Vi kan stolt si at denne passer ypperlig til ribbe og alt tilbehøret, sier Skistad.

− Når det er sagt så passet den også veldig godt til Hauge sin lammebaserte hovedrett vi fikk i går, avslutter hun.

Den 32. årgangen hyller alle julens gjøremål og den koselige tiden vi går i møte med juleforberedelser og samvær med familie. Gilde Juleaquavit har en spesiell plass i norsk julefeiring og forener tradisjon med nye trender og impulser.

Hva spiser du til årets juleakevitt? Din julemat. Gjerne pinnekjøtt. Spisekartet presenterer landslagskokkJan Erik Hauges versjon av pinnekjøtt. Gled deg!


Gilde Juleaquavit 2019 100 cl. 569,90 kroner (varenr: 165101)
Gilde Juleaquavit 2019 70 cl. 399,90 kroner (varenr: 1230201)
Gilde Juleaquavit 2019 50 cl. 304,90 kroner(varenr: 165102).