Italiensk regi i Paris


| 20.09.2003


Risotto med kamskjell, sjøkrepshale og stor havrekehale i rødvinsmørk risotto,med ganske markant hummerfond. Eller kalveskank med små gulrøtter og andre fint tilskårne grønnsaker, samt et perfekt innslag av syre. Kom til Conti og chef Michel Ranvier.

Litt bortgjemt i en trang og lang sidegate som munner ut ved Triumfbuen, ligger Conti, en av Paris' beste fransk-italienske restauranter. Contis chef, Michel Ranvier, serverer original italiensk mat, forfinet gjennom franske kjøkkengrep, men uten at det genuint italienske fordufter i dekor og fransk petimeterkjøkken. Selve lokalet er relativt lite, litt gammelmodig, men smakfullt innredet, med dyprøde farger, en akkurat passe gedigen lyskrone, hvite duker og fint krystall på bordene, samt en svær bukett friske liljer på «bardisken». Stemningen er avdempet, mondén og uanstrengt, slik det høver seg en klassisk pariserrestaurant, og servicen behagelig og oppmerksom.

Spisekartet har naturligvis italiensk regi, og tilbyr således antipasti, pasta, kjøtt og fisk, ost og desserter. En utmerket parmaskinke serveres til et glass champagne, som holder den normale pris av 10 euro. Av antipasti kan nevnes Assiette toscane, som er en tallerken med perfekt tilberedte marinerte grønnsaker og sopp. Av de titalls «pastaene» er tagliatelle med sjøkreps kanskje noe vel mye kokt, men med en utsøkt hummerfond som basis. Risotto au fruits de mer – risotto med havets frukter, til 21 euro, er derimot perfekt tilberedt, med ett kamskjell, én sjøkrepshale og én stor havrekehale dandert i midten av den rødvinsmørke risottoen, som også den er tilberedt med ganske markant hummerfond.

Av kjøttrettene, som ligger rundt 25 euro i gjennomsnittspris, er kalveskank, Jarret de veau, utvilsomt blant de mest vellykkede. Uten ben, som i osso boco, men tilberedt med små gulrøtter og andre fint tilskårne grønnsaker, samt et perfekt innslag av syre, blir denne retten representativ for det beste ved Conti. For med den enkle foredlingen av en klassisk norditaliensk rett fremheves både grønnsakenes og kjøttets egenart. En annen kalverett, Pâvé de veau, er en mektigere variant av kalvefilet, her gratinert med ost og servert med hjerteformede biter av polenta, en vinbasert saus og skogsopp. Ostene er italienske, dessertene likedan, med eksempelvis Tiramisu som her får en fransk touch. Restauranten har naturligvis et godt utvalg av ulike typer grappa.

Vinkartet er betegnende nok fransk-italiensk, hvor de italienske vinene relativt sett nok er høyere priset enn de franske. Restauranten tar «norske» priser for høyst ordinære valpolicella- og chiantiviner. En akseptabel pinot grigio til 42 euro er imidlertid en rimelig hvit ledsager til forretter og pasta med sjømat, mens en enkel Barbera d'asti fra Chiarlo M. til 32 euro tilhører det desidert lavere prisskiktet blant de røde, men fremstår som et syrefriskt, passe fyldig og bærpreget følge til kalverettene.

En grappa på huset er en hyggelig gest, og understreker det sympatiske ved dette stedet i rue Lauriston.

Conti, 72 rue Lauriston, 75016 Paris. Telefon 0033147277467.