Italia fra nord til sør på Gaio


| 28.08.2003


Gaio arrangerer bransjetreff og vinsmakinger. Tirsdag 26.august arrangerte de Winemaker's Dinner med viner fra Casa Girelli, som eksporterer 92 % av produksjonen til Europa, USA, Østen og Australia. Vinene som ble presentert er smaksrike og egenartede.

Vinene kommer fra så forskjellige områder som Trentino, Puglia og Sicilia. De aller fleste vinene er på Vinmonopolets bestillingsliste; bare en av dem finnes på lager. Men alle vinene scorer høyt i anerkjente bedømmelser. Tom Marthinsen og Geir Gjerdrum i Dagens Næringsliv gir for eksempel 87 poeng og karakteren Beste Kjøp til 2000-årgangen av Chianti Classico Villa Cafaggio.

Vinene ble servert til en femretters meny i denne rekkefølgen: Virtuoso Chardonnay til Tunfisk carpaccio med mango og urter og Hummer & brissel Pannestekt hummer og brissel servert med ruccola salat og beurre blanc Virtuoso Syrah Merluza og Virtuoso Primitivo til Merluza (lysing) med tomat- og chiliragu

Chianti Classico Villa Cafaggio Kalv med risotto, sopp og trøffelsjy

San Martino Villa Caffagio til Cambrales (spansk fåremelksost) med balsamisk peppersirup

Speri Recioto della Valpolicella «la Roggia» til Sjokoladefondant med marinerte jordbær

Til lange fikk man sammenligne syrah og primitivo. Det var et høydepunkt i et måltid som demonstrerte betydningen av å kombinere mat og vin på riktig måte. Kjøkkensjef Yngve Lid Iversen og restaurantsjef Robert Holan presenterte en meny komponert spesielt til et utvalg viner, og viste at de behersker den avanserte kunsten å sette smaker i maten sammen med smaker i vinen. Disse smakskraftige vinene er vanskelige å kombinere uten at smakene kjemper om å overdøve hverandre.