Høyt men nært

Høyt men nært


| 11.05.2005


Det kan ikke gå rolig for seg når Ekebergrestauranten åpner. Ombyggingen gikk på imponerende kort tid, og mange mennesker og biter skal på plass. Nå som alle har sett bilder av stedet i avisene, kan vi se nærmere på

Daglig leder Morten Malting holder kontor i kafeen. Her har han møter med restaurantsjefen, administrerer personalet og tar imot virksomheter som skal vises rundt før et stort arrangement. Når han får anledning. For det går ikke mange øyeblikk mellom spørsmål fra gjestene. Dugnadsånd og VIP-service hånd i hånd.

«Ekebergrestauranten var fra begynnelsen av et sted for fiffen og et sted for folket», sier Malting. «Vi ville ta vare på bygningen og være tro mot den. Dette er ikke bare en restaurant, men også et restauranthus. Det er folkelig og bredt. Slik har det vært, og slik ønsker vi å drive Ekebergrestauranten i dag.»

«Åreknuten» lar vi forbli historie. I dag er hovedrestauranten for folket, med fornuftige priser. Utenfor ligger terrassen med det originale gulvet, en uteservering for opptil 500 gjester. I andre etasje etablerer vi restaurant som vil være åpen fra mai til oktober. Der får kokkene lov til å være kreative med enda bedre råvarer, og bedre vin. Det blir krystall og topp service. Vi skal løfte oss litt i forhold til en vanlig restaurant. Det skal gjesten merke på mer enn den fabelaktige utsikten. Denne fordelingen av rommene tror vi er driftsanvendelig og lønnsom.

Under omvisningen ser man at det er god plass på hovedkjøkkenet, noe som gir mulighet for god utnyttelse av kokkene. Og anretningen er kanskje like romslig. Plassering og systemer er ikke helt ferdig; det kan de heller ikke være før personalet har mer erfaring med det.<br><br>«Kjøkkenet er klassisk i bunnen. Spennende med innslag av nordafrikansk og indisk uten at det blir for kult eller hipt. Her ønsker vi gjester som kommer for et smørbrød, en kake eller kakao. Vi mener at det ikke koster for mye å bruke skikkelige råvarer. I stedet for tørt brød med reker i lake, baker vi vårt egen gode frøloff, piller rekene selv og serverer det med aioli - noe som smaker. Det er fornuftig og riktig.»

Restaurantsjef Heidi Hjertø var lærling hos Malting på Continental, og ble etterhvert hovmester på Theatercafeen. Hjertø er også vinkelner, og har valgt ut vinene. Malting slår fast at «vi har fantastisk mat, topp kvalitetsvin fra kjente produsenter. Men vi ganger ikke prisen med tusen... I snitt ganger vi med to. Det aller meste av vin vi serverer ligger mellom 300 og 600 kroner.»

Maleriene i hovedrestauranten er laget av Per Fronth og Magne Furuholmen. Og begge kunstnerne var selv til stede og hang opp maleriet. I tilknytning til hovedrestauranten ligger et chambre separée og en mezzanin for de som vil sitte litt uforstyrret og samtidig være på restaurant.

Interiørarkitekten Thomas Ness i Radius Design har brukt dagens materialer og tatt vare på det opprinnelige. I andre etasje, hvor det det er en kombinert konferanse- og festsal, er det lagt valnøttparkett. Det er brukt fargeglad mosaikk, og møblene er  i valnøtt og eik. Stilen er oppmyket funkis. I andre etasje ligger også en bar-lounge og to store selskapslokaler med topp utsikt, hvor man ser ned på vannet, operaen og middelalderparken.

«Gjestene tas imot i kafeen, hvor vi serverer kaffe, kaker og sandwich frem til klokken fem. I tilknytning til kafeen har vi Playstation-rommet, et eget rom med spill og fjernsyn. Men vi skal ikke være alt for alle. Ikke minst har vi allerede et godt forhold til lokalsamfunnet, som utgjør 40 000 mennesker. Helt helt fra begynnelsen av var de svært interessert i å bruke Ekebergrestauranten. Men vi tar imot gjester fra store deler av Oslo og fra folk utenfor Oslo.»

Hverdagen har begynt for Malting, selv om den ennå en stund vil være unormal. «Vi serverer mye sandwicher og kaker. Eldre damer kommer for å drikke te med venninner. Turgåerne drikker kakao. Ved siden av sitter to menn i dress, som skal signere en viktig avtale. Alle er like viktige for at vi skal lykkes.»