Guide Michelin

Guide Michelin

Credo Lysverket

| 21.03.2018

Michelin-guiden Michelin-stjerne Michelin Inge Johnsen Mathias Dahlgren Björn Svensson Malmö Gøteborg Stockholm Trondheim
Bare for rike?

Luksus

Det spørsmålet har et klart svar: Guide Michelin er minst for de som ikke er rike. The Michelin Guide Nordic Countries inneholder tre restauranter med tre stjerner, sju restauranter med to stjerner og 54 restauranter med en stjerne.

Hele guiden inneholder 268 restauranter, så en snau firedel er stjernerestauranter. Mer enn tre firedeler er altså restauranter som ikke har stjernestatus. Vel er det sånn at noen av demer dyre – eller for dyre for noen av oss. Eller rett og slett urimelig dyre. Latterlig dyre. Driver du restaurant, er det ingen grunn til å kaste sten på restauranter som befinner seg på den andre siden av glasshuset. Til og med i NORGE regner vi det som luksus å betale andre for å lage mat for seg.

Ettersom det koster penger å spise på restaurant, velger vi den restauranten som passer oss eller ingen restaurant i det hele tatt. Men Michelin Nordic Countries har mest å by på for de som ikke er rike.

Billig?

Men du har lyst til å spise på en stjernerestaurant og vet ikke om du har råd? La oss si at du har råd og at du tar med den viktigste personen i ditt liv. Hva koster det? Om du er heldig og kan velge en restaurant i København, kan dere velge en kveldsmeny til 850 danske kroner. I mars dette året feirer Formel B 15-årsjubileum med en meny til 995, som inneholder retter fra disse femten årene. Den inneholder blant annet kaviar, hummer, piggvar, due og hagtorn.

I Stockholm kan du spise en hel meny hos Bocuse d'Or-vinner Mathias Dahlgren for 845 svenske kroner. I Malmø på SAV en fireretters meny for 595. I Gøteborg for 595 hos SK Mat & Människor. Nei, det blir for kjedelig å fullføre listen over stjernerestauranter som koster mindre enn to biffer på en kjederestaurant. Oslo er også spennende. Her kan du Galte deg hos Björn Svensson og kolleger for 865 norske kroner.

Kokken Inge Johnsen sier til NRK at han synes vi bør stanse opp og litt og evaluere systemet med de store stjernene i guiden. Jeg er enig med ham i noe av det han sier. Tre retters menyer på hans Lian restaurant koster 498-639 kroner. Det er vel egentlig dyrere enn enkelte stjerneresauranter, Lian?

Norske restauranter med en stjerne 

  • Statholdergaarden
  • Kontrast
  • RE-NAA
  • Sabi Omakase
  • Galt