Grønnsaks- og skjellfest i Bocuse d’Or 2019

Grønnsaks- og skjellfest i Bocuse d’Or 2019


| 31.10.2018

Fransk Bocuse d’Or Håvard André Josdal Østebø Regis Marcon Joël Robuchon Paul Bocuse Christian André Pettersen Gunnar Hvarnes Lyon Norsk
Dome for CAP

Hovedretten blir en dome for team CAP - Christian André Pettersen.

Bocuse d’Or utfordrer med fornyelse av en klassisk fransk rett i verdensfinalen i januar. I dag ble det kjent at tallerkenretten kandidat Christian André Pettersen og de andre finalistene skal tilberede, er en chartreuse med skjell og grønnsaker. Startrekkefølgen i konkurransen er også klar og Team Norway skal i aksjon på konkurransens første dag, tirsdag 29. januar.

Chartreuse er en klassisk fransk rett og i verdensfinalen i januar skal den bestå av grønnsaker, kamskjell, blåskjell, østers og hjerteskjell. Kalvecarré og andre stykningsdeler fra kalv er hovedråvarei fatretten. Både tallerkenretten og fatretten skal serveres til konkurransens 14 dommere.

- En spennende utfordring. Vi får brynt oss på en urklassisk oppskrift som skal presenteres i en moderne versjon for verdens mest kresne publikum. Teamet mitt og jeg er klare, sier kandidat Christian André Pettersen.

- Chartreuse er en klassisk rett i det franske kjøkken. Det er en dome, eller kake i mangel på et bedre ord, der ingrediensene legges pent i sammen i en form som så varmebehandles og skjæres i stykker til servering. Vi skal bruke skjell og grønnsaker. Oppgaven er en god utfordring, vi må skape god balanse i smaker, tekstur og utseende med råvarer som har svært ulike utgangspunkt som koketider og smaksgrunnlag. Nå skal vi brette opp ermene og kjøre på, forteller coach Gunnar Hvarnes.

Team Norway, bestående av kandidat Christian André Pettersen, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes, tok gull i Bocuse d’Or Europa i juni. Nå er teamet igjen samlet på treningskjøkkenet på Kronen Gaard Hotel i Sandnes med det mål om å komme på pallen i Lyon i januar. President for teamet er Bent Stiansen som også er Norges dommer under verdensfinalen i kokkekunst i Lyon 2019.

Testes i kreativitet og ferdigheter

Konkurransen Bocuse d’Or er et laboratorium for verdensomspennende mat. I konkurransen skal de 24 finalistene utfordres innen kreativitet, ferdigheter og teknikker.

- Denne retten er valgt som en hyllest til Joël Robuchon, en av Frankrikes største kokker som gjennom sin karriere har hatt flest Michelin-stjerner i verden. Robuchon moderniserte mester-retter innen det tradisjonelle franske kjøkkenet, og kandidatene inviteres til å følge i hans fotspor ved å gjenskape chartreuse på nye måter, sier kokk Regis Marcon, president for Bocuse d’Ors internasjonale organisasjonskomite.

Fakta om Bocuse d’Or–konkurransen

Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon med 24 land, neste i 2019. De 24 teamene i verdensfinalen har kvalifisert gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, Americas og Europa. Om lag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.

Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon. Norges 13 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og to bronser siden 1987.

Fakta om Bocuse d’Or Norge

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er dugnads- og sponsorfinansiert.

Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger retningen for Bocuse d’Or Norge. Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.