Gout de France 2018 - Cru

Gout de France 2018 - Cru


| 18.03.2018

Gout de France 2018 Good France Gout de France James Maxwell-Stewart Britisk Norsk Fransk
21. Mars nærmer seg

Se Spisekartets oversikt over de 20 stedene du kan spise i år  på Gout de France. I mellomtiden snakker vi med Cru.

Eier og kjøkkensjef James Maxwell-Stewart på Cru vin og kjøkken var på Annen Etage da den hadde en Michelin-stjerne og på Fat Duck da den ble kåret til verdens beste restaurant og Heston Blumenthal selv ble kåret til årets kjøkkensjef i Storbritannia. På cru lager han fransk mat med britisk vri og hovedsakelig norske råvarer.

I løpet av få år har restauranten opparbeidet faste og lokale gjester som føler seg velkomne. Cru er først og fremst en nabolagsrestaurant. Kjøkkenstaben holder et jevnt og god nivå, og servitørene gjør sitt for at folk skal trives.

Vinkartet domineres av Frankrike med Alsace, Burgund, Jura, Bordeaux og Rhone, en enkelt Sancerre og andre storheter. Både Tyskland og Italia fyller noen sider. Spania og USA har flere navn på listen. Champagne fyller et par sider. Men glem ikke engelsk musserende vin! Coates & Seeleys musserende viner  lages av et ektepar som investerte pengene fra finans- og advokatpraksis på en gård og satset på dyrking av druer og produksjon av egen musserende vin.

Max beskriver kjøkkenet som “Modern British, smaker og retter inspirert av min oppvekst i England, forandret og foredlet. Iblandet litt fransk og litt nordisk.”

Det britiske kjøkken er fantastisk og nyskapende. Forstår publikum at det omfatter enda mer enn Heston Blumenthal?

Folk har egentlig ikke nok kunnskap. De tror engelsk mat bare er steak and kidney pie og fish ‘n chips. I likhet med Norge har Storbritannia hatt en matrevolusjon. Folk som har vokst opp med fransk fine dining vil ha glede av å finne ut av det engelske kjøkken. 1980-tallet var dårlig, selvsagt. I dag har vi mye å være stolte av. Ta for eksempel en ost vi har, Cornish kern. Det er er en halvfast, kremet ost med nøtteaktig smak som minner om comté. Stilton og cheddar kjenner jo alle.
Fast halfast minner om comté. Kremet ost med nøtteaktig smak.
Rettene våre kan være dekonstruerte eller minimale versjoner av engelske retter, laget med franske teknikker, slik alle kokker - også engelske - gjør.

Vi bruker HP og Worcestershire-saus selvsagt. Men vår mat er ikke mat som du finner i England. Vi lager den med fantasi og en vri. Til syvende og sist handler det likevel om at gjestene skal ha et hyggeli måltid og gå hjem mette og fornøyde.
Norsk kjøtt, fisk og skalldyr er gode råverer. En typisk rett hos oss er sjøkreps benedict - selvsagt med håndlaget engelsk muffin, spinat og sjøkreps fra Frøya med brunet smør.

Menyen for 21. Mars er lagt ut på legges ut på sosiale media og på restaurantens websider


Hva er det viktigste du tok med deg etter å ha arbeidet hos Heston Blumenthal?
Han er ekstremt flink til å skape balanserte smaksvarianter. Han har et stort fokus på å bygge opp hver rett og hele menyen slik at han skaper tydelige og distinkte smaker. Ja, hans nysgjerrighet. Den er inspirerende.

Meny 21. Mars 2018

  • Oksetartar   Syltet løk, rugbrød og bernaise
  • Hvit asparges og sjøkreps   Asparges- og sitrongress-velouté, grønne erter og urteolje
  • Blanquette de veau   Ytrefilet av kalv, røkt sellerirotpuré, glasert persillerot og dijonsennepssaus
  • Tarte Tatin   Med kefiris