Gamle bohemer på Place de Clichy

Gamle bohemer på Place de Clichy


| 12.11.2003


Det meste av bohemkulturen, holdt oppe også av folk som Picasso, Apollinaire, Utrillo og senere François Truffaut, er nå som sunket inn i veggene. Men det er på Wepler man går for å innta et nattmåltid etter en sen forestilling på et av teatrene på Montmartre, eller en sen kabaret på Moulin Rouge.

Wepler ligger på Place de Clichy, i nærheten av Pigalle og Montmarte. Det er et tradisjonsrikt brasseri, etablert i 1892, og det eneste store brasseriet i Paris som ikke tilhører noen kjede. Interiøret er fra 1930-tallet, og er med sin litt tunge funksjonalisme et stilrent sted. Det er ikke mye som er forandret på Wepler siden dengang Henry Miller bedrakk sine kvinner her. Men det meste av bohemkulturen, holdt oppe også av folk som Picasso, Apollinaire, Utrillo og senere François Truffaut, er nå som sunket inn i de blekfargete, delvis illustrerte veggene, det brune interiøret, kulelampene. Ikke desto mindre forsøker Wepler å ivareta sitt omdømme som kunstnernes bule, ved diverse kunstfremmende tiltak. Wepler tiltrekker seg uansett mye folk, deriblant mange turister naturligvis, ettersom brasseriet ligger i et spektakulært område. I samme gedigne gatekryss ligger også en kjent fisk- og skalldyrrestaurant kalt Charlot, roi des coquillages, samt en filial av Léon de Bruxelles, en kjede kjent for blåskjell og fastfood-stil. Men det er på Wepler man går for å innta et nattmåltid etter en sen forestilling på et av teatrene på Montmartre, eller en sen kabaret på Moulin Rouge. Bestillinger mottas til kl. 01:00. Serveringen er til enhver tid så profesjonell og rask som du bare opplever det på et veldrevet pariserbrasserie.

Sjømaten er av utmerket kvalitet på Wepler. Det vises fra de enkleste østerstypene av, opp til de mer avanserte skalldyrene, som hummer og languster. Brasseriet har også ulike faste menyer, som lunsjmenyen til 24 euro, samt sjøfat i ulike størrelser og til ulike priser. Selv om stedet naturligvis funkler sterkere kvelds- og natterstid, er en lunsj på Wepler også en hyggelig foreteelse. Den kan bestå av eksempelvis seks små østers av typen fines claire nr. 2, filet av dorade (havbrasme) på grenoblevis, og nougatis med bringebærcoulis. Et alternativ til fisken kunne være fylt svinestek av cochon de lait – pattegris, servert med rødkål. Om den ovnsstekte doraden kanskje er litt vel tradisjonelt tilberedt, smaker den ikke desto mindre utmerket, med stekte poteter, kapers og grønnsaker i terninger. Ledsaget av en absolutt akseptabel Alsace riesling fra et hederlig vinkart, blir lunsjen helhetlig og slett ikke for kostbar. Utvalget av fatøl er ikke stort, men særdeles godt. Særlig er det litt mørke ølet Mars av utsøkt tapning på Wepler. Espressoen her er også til å stole på. Så alt i alt får både turister og stamgjester en genuin opplevelse av brasserietradisjonen i Paris på Wepler, såfremt man har husket å reservere bord, ihvertfall på kvelden.

WEPLER. 14 place de Clichy. F-75018 Paris. Tel +33  1452  25324.