Casa Alfonso

Casa Alfonso


| 30.09.2003


Casa alfonso ligger midt i en rundkjøring, mer eller mindre en halv time fra Torrevieja. Denne parador er det verdt å lete etter!

Det spanske landskapet innenfor den lange kyststripen strekker seg ofte nådeløst tørt, røft og hardt utover, flatt eller kupert, for plutselig å ende opp i en storslagen by: Sevilla, Cordoba, Granada. Omtrent på samme vis kan det arte seg langs den turistifiserte kysten, med dens noe frenetiske utbygging av såkalte urbanicaciones – områder med ferieboliger, hvor tørrheten og ensformigheten er av mer kulturell art, og hvor det her og der kan være tett mellom drikke- og spisesteder, men allikevel langt mellom kvalitetsrestauranter. Et kompetent, veldrevet spisested kan slik sett arte seg som en oase.

Casa Alfonso i nærheten av Torrevieja er en slik oase. Det er sannelig ikke lett å finne den. Bak en bensinstasjon ved den til tider hysterisk trafikkerte veien A 332 til Alicante, mot urbanicacionien Dehestra Capoamor kan du finne deg selv kjørende i en rundkjøring på jakt etter restaurantens adresse, inntil du skjønner at det er selve rundkjøringen som skjuler spisestedet. Godt skjult bak en rund hvit mur og med palmer og andre trær ligger restaurantkomplekset til Alfonso Egea Valero. Du parkerer, trer inn, og skjønner straks at det var verdt strevet.

En flott entré leder gjennom et av de små husene restauranten består av og ut til et vakkert hageanlegg. Så inn i en hall hvor man like ved kjøkkenet kan sitte og studere menyen, og deretter geleides man inn gjennom et par av spiserommene. Innredningen er fri for rustninger og spanske klenodier. Her er fargene sobre, og bildene på veggen befriende modernistiske og abstrakte. Den innerste spisesalen rommer cirka 30 gjester. Og klientellet gir et meget sympatisk inntrykk av å være fornøyde stamgjester. Det hersker en meget god stemning på middelhavsrestauranten Casa Alfonso.

Man åpner gjerne med et glass kjellerkald spansk cava, som ledsages av iberico-skinke, også kalt pata negra, etter den svartfotede svinerasen denne fantastiske skinken stammer fra. Kartet er meget lettlest, med et grandiost gourmettilbud for den som virkelig vil vise hvor mye han kan spise: Tre forretter, en fiskerett, en kjøttrett og dessert, pris: 42 euro. Og da snakker vi ikke om tillempede, små porsjoner. Fra kartet kan man velge både tradisjonelt og mer kontinentalt (les: fransk).

Før forrettene kommer et par elegante amuse bouches på bordet. Først en liten porsjon korrekt vichyssoise, deretter en komposisjon som ligner på en liten klatt riskrem med bjørnebær, omgitt av blåbærsaus, men som viser seg å være laget av porsjert vaktelegg med en teskje russisk kaviar, midt i en mild saus av blåpotet. Som forrett kan man trygt velge en «crispy» foie gras. Det sprø innslaget består av en skorpe av knuste, røstede mandelflak som den hjemmelagede gåseleveren er rullet i. Retten ledsages av et glass iskald, lys malagavin, en søt hvitvin litt à la sauternes, dog uten botrytis.

En mer tradisjonell forrett er manitas de cerdo, fylte svinelabber, servert med blodpølse og chorizo. Det er en lekkert tillaget modernisert rett, som tross sin fyldige konsistens virker relativt lett, med en fin stekeskorpe rundt de små, krydderfarserte griselabbene. Til hovedrett kan kalverettene fremheves, idet både entrecôteutgaven (15,63 euro) og filétversjonen (18 euro) av nærmest hvitt/lyst rosa kalvekjøtt formelig smelter i munnen. Kalvekjøttet er mørt som smør, perfekt varmebehandlet og servert på enkelt vis med kalvefond, stekte poteter til entrecôte'en og syltet skogsopp til filéten. Til dette, en flaske rød ribera del duero, nærmere bestemt en Pesquera crianza 2000 fra Bodegas Alejandro Fernandez til kun 25 euro. Fri for overdreven bruk av eik er den en imponerende, men ikke for dominerende ledsager til det lyse kjøttet.

Dessertene er gode kreasjoner, hvorav en frisk jordbær- og bringebærbavaroise, samt en pastel de piña, en kake av tynne lag med frisk ananas, ledsaget av kokossorbet og en søtlig saus tilsmakt med jamaicapepper må fremheves (begge til 5,41 euro). Espressoen er av kystens mest konsentrerte. Alt i alt en flott restaurantopplevelse. Og typisk nok, idet vi avslutter måltidet, kommer flere forventningsfulle spanske restaurantgjester for å starte sin middag, klokken 23:00. Casa Alfonso er et veldrevet sted, med utsøkt service, godt vinkart, vakre lokaler, og dessuten en hyggelig chef. Kort sagt en oase blant de mange upersonlige turistmaskinene i dette området av Costa Blanca, mellom Cartagena og Torrevieja/Alicante.

Casa Alfonso, Garcilaso de la Vega C1, bak bensinstasjonen ved avkjørselen til Dehestra de Camopamor på A 332 mellom Torrevieja og Cartagena, ca. 15-45 minutter fra Torrevieja avhengig av trafikk. Reservasjon nødvendig. Priser: 55-70 E, gourmetmeny 42 E.<br>Tlf. 0034  965  3227  17 og 0034  965  3213  65.