Bygg på menyen

Bygg på menyen


| 09.09.2004


Matforsk slår et slag for bygg i kostholdet. Det er sunt, som forskning gjennom mer enn 120 år har vist. Det kan brukes i avanserte matretter og norsk tradisjonskost. Brød kan inneholde opptil 40 prosent bygg, og brødet blir smakfullt og saftig. Bildet: Instituttleder NLH Tove Fjeld.

Matforsk arrangerte nylig et seminar om byggens økonomiske og ernæringsmessige verdi. Forskningsdirektør Einar Risvik fikk støtte for at bygg har en verdifulle egenskaper som ikke utnyttes, og at bygg ser ut til å ha større verdi enn hittil antatt. Om bygg ernæringsmessig er bedre enn andre kornsorter er ikke like sikkert.

Korn er også slankende
Det er fristende med snarveier for å nå frem til publikum. Men i lengden vil forenklinger gjøre alt vanskelig. Professor Svein Olav Kolset dokumenterte at fiber i korn – som er et karbohydrat – bidrar til lavere fettopptak. Visse karbohydrater kan altså ha en slankende effekt!

Ifølge statssekretær Leif Helge Kongshaug er det beregnet at Norge taper 3 milliarder på at turister ikke spiser på norske spisesteder, til tross for at turister i Norge oppgir at matkultur og tradisjoner er viktig for turistene.

Professor Carl Jan Granqvist ved Hotell- og restauranthøgskolen i Stavanger var ikke til stede på seminaret. Ved andre anledninger har han vist at vi neppe forstår hvilken betydning mat- og restaurantkultur har for turismen. Ytterst få turister kommer tilbake på grunn av en turistattraksjon. Mens matkulturen i Italia og Frankrike gjør at turistene kommer tilbake igjen og igjen. En tilstrekkelig god mat- og restaurantkultur kan altså gi mer enn en økning. Den kan gi mangedobling.

Norge har fremragende råvarer, både av plantevekster, fisk og kjøtt. Bygg er et av dem, som representerer norsk særegenhet og tradisjon. Nettopp det utenlandske og norske turister søker i Norge. Byggrynsuppe som middag og dessert er tradisjonsmat, glemt av mange. Det er først når dyktige kokker bruker bygg på en ny måte at alle lar seg friste. Ove André Jakobsen på Spisestedet Feinschmecker bruker for eksempel bygg i consommé. Bygg legges i vann over natten før den kokes i kyllingkraft. Han bruker også bygg i salater. – Og vi lager risotto med parmesan, forteller Jakobsen. – Bygg kokes en halv time og varmes deretter opp med tilbehøret. Jeg tilsetter salt, pepper og hvitvin.

Magnus Sjøberg er kjøkkensjef på Stortorvets Gjæstgiveri, der de serverer raspeball med blant annet byggryn. Entusiaster møtes til raspeball den andre torsdagen i måneden, og en av raspeballklubbene har reservert bord på Stortorvet halvannet år fremover.

Bygg med torsk? Alle som har spist et måltid der vinen var valgt for utvide smaksopplevelsen husker det måltidet. Du kan få det til selv ved å lage «Bygg med torsk» og velge en av vinene som er anbefalt, både rimelige og dyrere. Oppskriften og vinforslagene er fra Gastronomisk Institutt, som har prøvd ut oppskriften sammen med flere viner, slik at de passer hverandre og passer deg som lager mat hjemme. Gastronomisk Institutt har noe av den beste kompetansen på man og vin i Norge.