Bue i Sancerre

Bue i Sancerre

Sauvignon blanc i Sancerre Roser ved enden av vinrankene i Sancerre Landsbyen Bue i Sancerre Landsbyen Bue i Sancerre

| 22.08.2014

Bue Sancerre Hvitvin Dominique Roger Domain du Carrou Claude Riffault Norsk Fransk
I mange år har vi visst at romerne var store strateger

og nedkjempet sine fiender fra Afrika til langt nord på De britiske øyer. De elsket vin, og økte utbredelsen av druer og kunnskapen om gjæringsprosessene. I vår tid er de fleste også kjent med at romerne måtte ta atskillige nederlag i Gallia, der en håndfull landsbyboere med den lille gallerstjernen og den store obeliskbæreren i spissen gjorde livet surt for overmakten.

Langs den betydningsfulle elven Loire anla romerne en festning på en markant høyde, der de også anla et tempel tilegnet Julius Caesar. Senere ble navnet på høyden og tempelet vridd i kristen retning til Saint-Cere, og resten av navnevridningen klarer du lett selv.

Fortsatt på høyden
Byen Sancerre gir et fenomenalt utsyn over de hovedsakelig flate markene på begge sider av Loire og til det bølgende landskapet vest for elven. Langs mindre elver, i bitte små daler ligger sjarmerende landsbyer med en håndfull innbyggere. Det er nettopp til en slik liten landsby vi skal.

Om det ikke var for asfaltveiene, kunne man si at landskapet minner om Hobbiton.  Rosene som er plantet der enkelte vinranker slutter på toppen av åsen, trekker i motsatt retning. I Bue bor familien Roger som eier og driver domenet Carrou, og jeg er visst den første som kommer et lunsjen denne dagen.

”Å, det er du som kommer fra Claude Riffault!” sier fru Roger. Før lunsj besøkte jeg en annen ypperlig produsent i Sury-en-Vaux, anbefalt av en sommelier som kjenner Burgund godt. ”Vi deler samme filosofi – vinen skapes i vinmarken. Vi beskjærer plantene kraftig, slik at vi får en liten mengde druer per plante. Det gir konsentrerte viner og høy kvalitet. Vin som egner seg til mat, som står seg mot kraftige smaker.”

Jeg får en liten og effektiv forelesning om hva som skal til for å skape kvalitetsvin. ”Det er det mange glemmer. Dette arbeidet koster penger, og volumet av vin blir mye mindre. Derfor koster også vinene mer.”

Norge en stormakt på hvitvin
Ja, i Norge etterspørres slike viner i store mengder. Nei, ikke i mengder som kan måle seg med pappvin-volum. Men det drikkes mye kvalitetsvin i Norge.

Hos Claude Riffault var siste parti hvitvin sendt av gårde for bare noen få uker siden. Norge tok de flaskene som var igjen. Du kan antagelig finne en flaske på Vinmonopolet i Vika. Hos produsenten var det bare rosé og rødvin igjen. Rødvin fra Sancerre? Jo, før phylloxeria utryddet det aller meste av europeiske vinstokker, ble det dyrket mye pinot noir i Sancerre, akkurat som i Burgund. Sancerre ligger i regionen Centre, men helt på grensen til Burgund.

I hvert fall er det hvitvin jeg vil smake fra domenet Carrou. Domaine du Carrou har syre nok. Den har svak aroma av sitrus og fersken. Sancerre er vin som passer til landkylling (ikke industrivaren!), skalldyr, kreps, grillet fisk og – som de lokale er opptatt av – til den lokal geitosten Chavignol. 

Gamle vinstokker
Men det er La Jouline jeg er mest interessert i. Den er laget på gamle vinstokker, som står på ren kalkjord. Vinen har ligget en kort periode på eikefat. La Jouline er kompleks, og egner som følge til fisk og hvitt kjøtt med kraftige sauser. Denne vinen er ikke til salgs i Norge, men både hvitvinen og rosévinen er på bestillingsutvalget.


Relaterte nettsted

  • http://www.dominique-roger.fr