Bocuse d’Or 2015

Bocuse d’Or 2015


| 04.01.2015


Mindre enn...

... en måned til Bocuse d'Or i Lyon.

I år arrangeres VM i kokkekunst for 15. gang i Lyon, der konkurransen ble avholdt første gang i 1987. Den gangen representerte Arne Brimi Norge. I 2015 er Norges representant Ørjan Johannessen, kokk på Bekkjarvik Gjestgiveri i fiskeri- og øykommunen Austevoll i Hordaland.

Forventningene var store til Ørjan Johannessen også i 2013, da han vant pris for beste fiskerett. Dette året har han ambisjoner om medalje. – Denne gangen vil jeg IKKE vinne prisen for Beste Fiskerett som jeg gjorde forrige gang i Lyon. Nå er det edelt metall som gjelder.

Fire norske kokker har vunnet gull i Lyon - Bent Stiansen i 1993, Terje Ness i 1999, Charles Tjessem i 2003 og Geir Skeie i 2009. Det er flere interessante mønstre som trer fram i medaljestatistikken. Det mest opplagte er at Frankrike har sju gullmedaljer. Norges fire gullmedaljer er bemerkelsesverdig, og Norge holder også andreplassen på medaljestatistikken.

Likevel er Rasmus Kofoed mest imponerende. Bronse i 2005, sølv i 2007 og gull i 2011. I størstedelen av disse årene har Kofoed drevet sin restaurant Geranium i København, alene eller sammen med forretningspartnere. Å drive restaurant i rollen som kjøkkensjef er mer enn fulltidsjobb. Å delta i den nasjonale konkurransen for å representere landet i EM eller VM i Lyon er jobb natt og dag i lange perioder. Og Kofoed gjorde dette tre ganger. Ingen har gjort noe lignende, selv om kokker på topp nivå har deltatt i den nasjonale konkurransen flere ganger.

Gunnar Hvarnes har også prestasjoner på høyt nivå over lang tid. I 2011 vant han sølv i Lyon. Da hadde han som kaptein på landslaget vunnet gull i OL i 2008. Hvarnes vant NM i kokkekunst i 2007 og i 2006, og tok sølv i NM i 2004.

Et annet mønster er at gullmedaljevinneren i Lyon hittil har vært nordeuropere - fransk, norsk, dansk, svensk eller belgisk, som i 1989. Belgiske Léa Linster er også den eneste kvinnen som har vunnet gull i Bocuse d’Or i Lyon.

Ikke gull alt som glimrer
Den første medaljen for Norge tok Lars Erik Underthun i 1991. Ikke lenge etter åpnet han Feinschmecker, som hadde Michelin-stjerne i 19 år. Men flest sølvmedaljer har Sverige. I 2009 vant Jonas Lundgren sølv. Det var etter at han sluttet som kjøkkensjef på Bagatelle. Danmark har vunnet tre sølv, sist gang i 2013, da Jeppe Foldager vant sølv. Den gangen var han souschef  på Søllerød Kro, og i dag er han kjøkkensjef på Alberto K i 20. etasje på  Radisson Blu Royal Hotel.

De 12 beste kokkene i Bocuse d’Or Europe deltar i VM, som alltid arrangeres i Lyon. Så Ørjan Johannessen har vært med noen runder når han stiller på kjøkkenet i Lyon i slutten av januar. Han vant Bocuse d’Or Europe i 2012 og tok bronsemedalje i Bocuse d’Or Europe i 2014. VM i Lyon arrangeres 27.-28. januar. Lykke til Ørjan Hohannessen!


Relaterte nettsted

  • http://bocusedornorge.no/