Au coin des gourmets i Paris

Au coin des gourmets i Paris


| 14.05.2003


Arak er hvit fisk tilberedt i bananblad. Å pakke opp denne fiskeretten ved bordet er en sann glede. Opp mot deg strømmer fine dufter fra asiatiske kryddere, og fisken er perfekt tilberedt.

Restauranten Au coin des gourmets – «feinschmeckernes hjørne» – kaller seg «indokinesisk». Og spenner slik over et ganske stort lerret. Stedet ligger ikke langt fra de mest trafikkerte turistsiene i latinerkvarteret, i rue Dante, som er en fredelig avstikker fra boulevard St.Germain ned mot Nôtre Dame. Lokalet er det minst pretensiøse man kan tenke seg, et lite «lommetørkle» av et spiserom, som franskmennene sier det. Her er kun noen enkle signaler om at dette er en asiatisk restaurant: Et par innrammede trykk, en blomservase på disken. Forøvrig noen små bord, gråhvite vegger, et unnselig lite serveringshjørne. Hvite duker med papirduk over. Enkelhet på alle måter. To slags øl: japansk og kinesisk. Et lite vinkart, som i tråd med andre asiatiske restauranter ikke oppgir vinens produsent.

Det er noe underlig fremmed over denne lille detaljen, som ellers er så viktig. Kanskje har det å gjøre med asiatenes noe diskret uvanthet med vin (den japanske risvinen sake er i denne sammenheng ikke vin, kun en lunken tradisjonsdrikk, nærmest en form for alkoholisert te). Forskning har jo vist at asiater ikke tåler mye vin, og av en eller annen grunn slik blir også vinkartene liksom i overkant likegyldige, eller motsatt overdrevent innholdsrike (bare så sjeldent korrekte) – og prisene er slett ikke alltid de laveste. Det er ikke få som resignerer en smule, og bestiller en rosévin. Men desto bedre er det at Au coin des gourmets har en omfattende og inspirerende meny, som på godt og vondt ikke har endret seg de siste 15 år: Et stort kart med spesialiteter, deriblant fra Kambodsja og Thailand.

Av de enkleste forrettene kan nevnes thailandsk salat på grønn papaya. En frisk start med nydelige syrer og tynne strimler av grønn papaya og gulrot. En av de mest eksotiske rettene på Au coin des gourmets, er Arak: Hvit fisk tilberedt i bananblad. Å pakke opp denne fiskeretten ved bordet er en sann glede. Opp mot deg strømmer fine dufter fra asiatiske kryddere, og fisken er perfekt tilberedt. Arak er en slager du må unne deg om du stikker innom denne restauranten.

Forøvrig er en enkel oksefilet i strimler stekt med basilikum på thailandsk vis en meget aromatisk og fin rett, selv om den inngår blant de mindre spektakulære kreasjonene. For det må man til grillspiddene. De kommer med en kurv salatblader som det grillede kjøttet, fisken eller rekene skal pakkes inn i. Pakkene dyppes i sausskåler før de finner veien inn i gourmetens munn. Til dette kan man naturligvis bestille ulike typer ris.

Når man besøker Au coin des gourmets får man en enkel, men samtidig sammensatt opplevelse. Maten er så veltilberedt, og skiller seg fra den jevne hop av vietnamesiske og kinesiske restauranter i byen. Men man må reservere plass.


Au Coin des gourmets, 5 rue Dante, 75005 Paris, tlf. 0033143261292.