Årets lutefiskelsker – en «kineser»

Årets lutefiskelsker – en «kineser»


| 16.10.2007


«Kineseren» og Årets lutefiskelsker er Frank Næsheim, opprinnelig fra Stavanger. I snart 20 år har han bodd i Singapore, der han drev restauranten Viking og senere begynte med import av sjømat.

Næsheim driver tettstedet http://www.lutefish.com og arrangerer for 11.gang en lutefiskmiddag i Singapore. Hvert år kommer en hemmelig hedersgjest – og hvert år kommer Ingrid Espelid Hovig.

Arne Sunde ønsket velkommen til årets første lutefiskmiddag på Restaurant Det Gamle Rådhus for siste gang. Fra og med neste år tar Jørn Lie over den historiske og tradisjonsrike restauranten i kvadraturen.

Til lutefisk velger du juleøl etter både hovedrett og tilbehør. Smaken på selve fisken er preget av lut, og for å skape en harmonisk match til lutefisken trenger vi derfor et øl med god sødme og fylde, i form av mye maltsødme og/eller høyt alkoholinnhold. Tilbehør som baconfett og ribbefett krever et øl med en del alkohol og et godt innslag av bitterhet, for å balansere fettet. Dersom du bruker geitost eller sirup til fisken, bør ølet ha nok fruktighet og sødme til å matche sødmen i tilbehøret. Om du sammen med bacon- eller ribbefett foretrekker en skarp sennep som følge til fisken, kan du tillate deg å velge et øl med mye av alt – både sødme, fruktighet og bitterhet.

Man kan spise den samme lutefisk som ved årets første lutefisk på Restaurant Gamle Raadhus, Engebret Café, Hotell Bristol, Kastanjen, Fjordflower og Kristiania Restaurant og bar.

Som digestiv ble det servert en akevitt laget spesielt til Linies 200-årsjubileum. Den har modnet to år om bord på Christian Radich. Christian Radich har seilt to år på verdenshavene med flere fat Linie Aquavit i skipslaster.

Linie Aquavit har lange tradisjoner med fatmodning på skip. Det var «Throndheims Prøve» som i 1805 var første skute til å legge fra kai med en dekklast norsk akevitt om bord. Da fatene ble åpnet etter hjemkomsten i 1807 etter en tur til de Ostindiske øyer, oppdaget man at akevitten hadde gjennomgått en svært heldig utvikling i løpet av reisen. Fatlagringen og sjøreisen har siden vært kjennetegnet på Norges eldste varemerke – Line Aquavit – som de seneste år har blitt lagret om bord i linjetankerne til rederiet Wilh. Wilhelmsen på sine reiser tur-retur Australia.