Årets ølhund har Pondus

Årets ølhund har Pondus


| 25.11.2012

Pondus Frode Øverli
Det var ikke vanskelig å være enig i juryens valg av Årets ølhund. Tegneserieskaper Frode Øverli er kåret til Årets ølhund. Han hedres for sin uegennyttige innsats for norsk øl.

- Veldig uventet, jeg så ikke denne komme i det hele tatt. Jeg har fått priser for tegneseriene mine, men dette er sinnssykt gøy, en stor ære. Pondus fortjener nok prisen mer enn meg. Han har jo et så godt forhold til øl at han har overtatt en pub, sier Frode Øverli.

Ifølge Øverli har Pondus et edruelig forhold til øl, kanskje i motsetning til det mange tror.

- Han sitter jo alltid med en halvliter med skum på, og skummet forsvinner jo ikke, men vi får anta at han tar en slurk innimellom. Det er vel litt mer alvor med kameraten Jokke.

Juryens begrunnelse
Han er for meg den daglige gleden over en øl, selskapet i en øl, det sosiale samholdet over en øl, det ujålete ved øl.

Hos ham får ølet en selvfølgelig plass i hverdagen - på en folkelig måte, strippa for jåleri.

Han setter en svært viktig del av norsk ølkultur på kartet - han lar menn få være menn, mannen i gata får lov å være akkurat det - og får nyte sin halvliter.

Han er et talerør for "folk flest", og vi er mange som kjenner oss igjen i ham og elkser humoren og sleivsparkene.

Tidligere ølhunder
Årets Ølhund gjenoppstod for to år siden etter mange år i dvale. 2010-prisen gikk til landsbruks- og matminister Lars Peder Brekk for hans innsats for å styrke lokal ølproduksjon og for at norske produkter skulle få en egen hylle på Vinmonopolet.

I 2011 gikk prisen til Inge Staldvik, tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører. Han driver en sjenkestue i Namdalen der kundene kan velge imellom 260 ulike ølsorter.