Årets kokk 2017

Årets kokk 2017


| 10.09.2017

Charles Tjessem Tom Victor Gausdal Bent Stiansen Ørjan Johannessen Årets kokk Bocuse d’Or Tommy Myllymäki Serge Vieira Christopher W. Davidsen Jørn Lie
- Dommerne

Her er dommerne som skal kåre Årets Kokk 2017 -- Norges kandidat i Europa-finalen i Torino 2019.
Medlemmene i foreningen Bocuse d’Or Norge Akademiet er de 13 norske kokkene som har konkurrert i Lyon siden 1987. I år sitter åtte av dem i dommerpanelet. Æresedommere er Esben Holmboe Bang fra Maaemo, franske Serge Vieira, Tommy Myllymäki fra Sverige og Jørn Lie.

Bent Stiansen
Bent Stiansen ble kokkestjerne over natten, da han i 1993 tok Norges og Skandinavias aller første gullmedalje i Bocuse d’Or. Året etter etablerte han Restauranten Statholdergaarden i Oslo, hvor det siden den gang har blitt utdannet mer enn 200 kokker og servitører. Restauranten fikk en stjerne i Guide Michelin i 1998.

Lars Erik Underthun
Lars Erik Underthun banet vei for Norges videre suksess i Bocuse d’Or, da han tok Norges aller første medalje i sølv i 1991. Samme år mottok han en Michelin-stjerne for Spisestedet Feinschmecker i Oslo. 19 år senere, mistet han stjernen, uten at det bekymret ham nevneverdig.

Charles Tjessem
Charles Tjessem vant Norges 3. gull i Bocuse d’Or i Lyon i 2003, med et knepent poeng mer enn den franske kokken som tok sølv. Den gang var han kaptein på det norske kokkelandslaget og jobbet som konsernkokk for Statoil, og gullet fikk prege hans virksomhet her noen år til.

Tom Victor Gausdal
Tom Viktor Gausdal fra Nøtterøy tok en hederlig sølvplass i Bocuse d’Or i 2005, et poeng bak Frankrike. Gausdal har deltatt på Kokkelandslaget i 12 år og har konkurrert i mange land, høydepunktet var gull i OL i 2008. Gausdal driver nå restauranter som Strand i Bærum, Smalhans, Hitchiker og Sentralen  i Oslo, samt vinbaren Brutus og cateringfirmaet Flavours.

Sven Erik Renaa
Sven Erik Renaa nådde ikke opp på pallen i Bocuse d’Or i 2007, men fikk pris for Beste Fiskerett. Siden har det blitt mange utmerkelser. I 2008 ble han kåret til Årets Kjøkkensjef og fikk André Enghs gullnål, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings høyeste utmerkelse. Under hans ledelse ble det også gull til Kokkelandslaget i Kokke-OL i 2008.

Geir Skeie
Geir Skeie ble historiens første mester i Bocuse d’Or Europe i 2008, og det på hjemmebane på sin egen 28 års dag. Året etter tok han gull i verdensmesterskapet i Lyon. Seieren åpnet flere muligheter, blant annet reiste han for en periode til Singapore for Snorre Food for å starte opp en fiskeforedling og delikatessebutikk, og promotere norsk fisk i Asia.

Gunnar Hvarnes
Gunnar Hvarnes ble Årets Kokk i 2009, tok sølv i EM i kokkekunst i 2010 og bronse i VM i 2011, og har dermed sikret seg en plass i Vinnernes Akademi i Bocuse d’Or. Hvarnes var også Christopher W. Davidsens coach i Europamesterskapet i Budapest 2016 og i Bocuse d’Or Lyon 2017, hvor det endte med sølv. Hvarnes driver Spiseriet i det nye konserthuset i Stavanger. Gunnar Hvarnes er faglig leder i Bocuse d’Or Norge.

Christopher W. Davidsen
Etter over 4000 arbeidstimer på treningskjøkkenet på Kronen Gaard i Sandnes, tok Christopher W. Davidsen sølvet hjem etter Bocuse d’Or i Lyon 2017, noe han for øvrig også gjorde i Europamesterskapet i Budapest året før. Det er ikke bare pallplass i Bocuse d’Or CWD kan skilte med; i 2014 tok kom han på 1. plass i Global Chef, i 2011 ble han Årets Grønne Kokk, og i 2009 vant han NM i klippfisk.

Esben Holmboe Bang
Esben Holmboe Bang er født og oppvokst i København, men store deler av hans kulinariske karriere er knyttet til Norge, nærmere bestemt Oslo. I dag er Esben kjøkkensjef og en av eierne av Maaemo. I 2012 ble Maaemo den første Skandinaviske restauranten som mottok to stjerner i Michelinguiden på direkten. I 2016 mottok restauranten sin tredje Michelin-stjerne, og Esben var på dette tidspunktet verdens yngste kokk med 3 stjerner.

Serge Vieira
Til tross for en interesse for industriell og grafisk design, var det lidenskapen for matlaging som skulle trumfe igjennom for Vieira. Da han var 20 år gammel, vant han sin første viktige konkurranse, Auvergne-Quebec. I 2005, etter flere andre konkurranseseire, gikk han til topps i Bocuse d´Or. Det var dette året han slo vår egen Tom Victor Gausdal med et poeng.

Tommy Myllymäki
Unge Myllymäki tok sin utdannelse ved Lindengymnasiet i Katrineholm, før han begynte sin karriere hos Erik Lallerstedt på blant annet Gondolenog Eriks bakficka. Han har også arbeidet med Karin Frannsson på Hotell Borgholm, som har en Michelin-stjerne, og Pontus in the Greenhouse. I 2011 tok han sølv i Bocuse d´Or, det samme året danske Rasmus Koefoed vant gull og norske Gunnar Hvarnes tok sølv.

Jørn Lie
Jørn Lie hadde sin læretid ved Grand Hotel i Oslo. Etter det har Jørn hatt en solid kokkekarriere, sammen med ledende norske kokker.  Blant annet har han vært to sesonger hos Bocuse-kokk Arne Brimi, og ti år på Lars Erik Underthuns Feinschmecker. Siden 2000 har han drevet Gamle Raadhus Restaurant, og i 2014 Vaaghals. Fra 2017-2020 vil Jørn være manager for begge kokkelandslagene.

Forsiden: Gunnar Hvarnes under Årets kokk i 2013. Ørjan Johannessen i gulldrysset etter seier i Årets kokk 2013. Foto: Spisekartet