Årets kokk 2017

Årets kokk 2017


| 20.03.2017

Rasmus Johnsen Skoglund Geir Magnus Svae Øyvind Bøe Dalelv Filip August Bendi Christian Andre Pettersen
Fem kokker

Kandidatene som skal delta i Årets kokk er valgt ut av Akademiet i Bocuse d’Or Norge, bestående av 13 av landets fremste kokker. Alle disse har selv deltatt i Bocuse d’Or-konkurransen, og blant dem er påtroppende leder av Akademiet, Bent Stiansen.

- En av de viktigste oppgavene vi gjør i Bocuse d’Or Norge er å velge ut kandidater som er i stand til både å vinne Årets kokk og oppnå pallplassering i Lyon. Faglig dyktighet, trygghet og kreativitet, sammen med positive visjoner for utvikling av fag og yrke, er avgjørende for oss Bocuse-kokker, sier Bent Stiansen. - I Norge arrangeres en av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or og den som vinner der har jobbet hardt for det. Vi er heldig i Norge som har så mange gode kokker å velge blant, selv om det tvinger oss til skarpe prioriteringer.

Kandidatene er vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, hvor de ble bedt om å presentere tre personlige oppskrifter: En hovedrett «surf and turf» med Lerstangkylling fra Norsk Gårdsand, kombinert med enten norsk sjøkreps, kaldtvannsreker eller kongekrabbe, en smårett med beter fra Hasle Gård i Vestfold og en ganefryd med tørrfisk fra Lofoten.

Nye ansikter og gjengangere 
Christian Andre Pettersen og Øyvind Bøe Dalelv konkurrerte begge i Årets Kokk 2015, hvor Christopher W. Davidsen vant og ble Norges representant i Bocuse d’Or, men de resterende kandidatene som er valgt ut, skal delta i konkurransen for første gang. En av dem er 27 år gamle Rasmus Johnsen Skoglund fra Stavanger.

- Jeg vil bli Norges kandidat i Bocuse d’Or fordi det er den ultimate utfordringen. Det er en unik mulighet til å utvikle seg, bli kjent med seg selv og virkelig få testet sine ferdigheter. Målet har aldri vært stjerner, men muligheten til å representere Norge har jeg alltid ønsket. Jeg fikk sjansen i 2009 med juniorlandslaget, men måtte si i fra meg den muligheten. Nå ønsker jeg en ny. Bocuse d´Or er den mest personlige måten å gjøre det på. Der er det matstil, identitet og personlighet som teller. Man får muligheten til å representere landet på sin egen måte. Det trigger meg.                                                     

Vinneren av Årets Kokk 2017, skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i Torino neste år. Hvilke europeiske land som går videre til den store verdensfinalen i Lyon i 2019, avgjøres her.

Årets Kokk 2017 – Kandidater
Navn: Christian Andre Pettersen
Alder: 27 år
Nåværende stilling: Kjøkkensjef på Restaurant Mondo i Sandnes.

Navn: Filip August Bendi
Alder: 28 år
Nåværende stilling: Kjøkkensjef på N.B. Sørensen Annen Etage i Stavanger.

Navn: Øyvind Bøe Dalelv
Alder: 27 år,
Nåværende stilling: Sous chef Statholdergaarden i Oslo.

Navn: Geir Magnus Svae
Alder: 42 år
Nåværende stilling: Bølgen & Moi AS, Konsernkjøkkensjef

Navn: Rasmus Johnsen Skoglund
Alder: 27 år
Nåværende stilling: Mat og menyansvarlig for AMJ management i Bodø.

Om Bocuse d’Or
Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon.  De 24 teamene i verdensfinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser (Årets Kokk), og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America og Europa.

Om Bocuse d’Or Norge
Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket, Årets kokk, og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

Foto: Fredrik Ringe. Christian Andre Pettersens "Surf and Turf"