Umami

Opprinnelig japansk begrep som betegner en femte grunnsmak i tillegg til surt, søtt, salt og bittert. Umami er en smaksforsterker og ble påvist av den japanske forskeren Kikunae Ikeda i 1908. Han fant også ut at mononatriumglutamat smaker umami. Stoffet mononatriumglutamat er et salt av aminosyren glutaminsyre, en av de 20 aminosyrene som proteiner består av.
Senere har forskere funnet smaksreseptoren for umami. Det anses som det viktigste argumentet for at umami er en grunnsmak.

Bano Singh tok doktorgraden på umami ved Universitet i Oslo i 2011. I et intervju med NRK forteller hun at ”Umami betyr «velsmakende» på japansk. Det har lenge vært en kjent smak i det asiatiske kjøkken, men vi spiser umami i Vesten også, gjerne uten å vite om det. Det er smaken av proteiner. Så om du har veldig lyst på biff, er det gjerne umamismaken du kjenner et sug etter. Og den er en egen smak − studier har vist at det ikke er mulig å få til umamismak ved å blande de andre fire smakene.”

Kilde:

http://no.wikipedia.org/wiki/Umami

DaiKai Wellness Retreat
For velvære, avslapning, antistress og forbedret sirkulasjon.Hjemmside