When you wish upon a star

When you wish upon a star


| 24.02.2016

Michelin Nordic Guide 2016 Michelin Michael Ellis Stavanger Oslo Norsk
...Try just a little bit harder!

Michelin fikk en hel del kritikk for utgivelsen i 2015. Men tro ikke at redaktøren gav oss et plaster på såret fra i fjor. De siste årene har mange forsøker å forklare hva guiden legger vekt på. Vi kan holde oss til det guiden selv oppgir, og det er ikke på langt nær nok til å forutsi hvilke restauranter som får eller mister stjerner.

Det kan nesten se ut til at journalister med moderat kokkekompetanse, ingen kokkeutdanning og ikke fnugg av opplæring i det å bedømme en restaurant har trodd at de gjør en like god jobb som et team inspektører. Noe helt annet er det når redaktør Anya Liaaen i matmagasinet NORD vurderer mulighetene. Hun holder fingeren på det nordiske restaurantmarkedet, og den fingerens registreringer stemmer i mange tilfeller med Michelinspektørenes.

Michelin-inspektører er utdannet i faget, har erfaring og referanser å måle restaurantene mot før de i det hele tatt kan bli vurdert som kandidat for den steinharde jobben som inspektør. I tillegg til den interne opplæringen, inngår de i et team som perfeksjonerer bedømmingen og justerer sin rating slik at hele teamet bedømmer etter samme kritierier på samme måte. Personlig smak spiller inn, og derfor gjøres alt for å redusere personlig smak til et minimum.

Nei, jeg har ikke erfaring som inspektør, men jeg har ti års erfaring fra arbeidet med å bedømme restauranter og det å utvikle et team av profesjonelle restaurantanmeldere. Jeg har håp og ønsker for restaurantene, men lite forutsigelser å komme med. Kokkene som håper på en stjerne vet mye om vurderingsarbeidet. De har deltatt i konkurranser på internasjonalt nivå og mange av dem er selv dommere som arbeider etter lignende kriterier. Kokkene vet mye mer enn oss som skriver om restaurantene, og likevel er de fleste ganske forsiktige når de blir spurt om Michelin-stjernene.

Det er en helt spesiell følelse å se listen i Oslo med en trestjerner i toppen, og deretter de tre stjernerestaurantene. Det skaper smil når restauranteik og Smalhans følger med Bib Gourmand. Synd at BAR OG GRILL BY ORO grill mistet sin. Før du bestiller bord bør du se på andre restauranter på listen. Der er restauranter som byr på fenomenale måltider.

Internasjonal direktør Michael Ellis mener at Norden har et rekordår. Selv med få stjernerestauranter er dette en merkedag for norsk restaurantliv: Den første trestjerners restaurant i Norge - Maaemo - og den første stjernerestauranten utenfor Oslo. Begge deler på dagen 76 år etter at sangen “When you wish upon a star” ble lansert i USA. Vi slutter ikke å håpe på flere stjerner.