Scoring

Scoring


| 24.07.2016

Priser Coop Mega Ræger Reker Kristiansand
Scoring i eget mål

Som østlending på Sørlandet hender det jeg tenker på rollen som “badegjest”. I enkeltes øyne kom østlendingen med penger og fine vaner - i verste fall verdensvant, og i beste fall uvitende om maritime selvfølgeligheter.

I dag skuler ingen i skjul på østlendingen. Jo, det forekommer innfødt fryd over hjelpeløs fortøyning eller ureglementert fenderbruk. Det er østlendingens plikt å bidra til sommerunderholdningen.

Noe annet er det når jeg skal kjøpe “ræger”. Med årene har jeg lært sørlandsk godt nok til å passere i festtaler for østlendinger - som en hvilken som helst radio-mat-prater. Sannheten er at begge parodiene er en sjøbeint bygdedialekt som ingen lenger snakker. Den kommer jeg ingen vei med hos fiskehandleren. Jeg må stole på mitt ærlige østlandsk.

For vil de selge meg gårsdagens reker som “dagens ferske”? I fjor kjøpte jeg reker som var atskillig dyrere og marginalt bedre eller verre enn frosne reker. Jeg skulle jo valgt den dyreste fiskehandleren på Fiskebrygga og de dyreste rekene. Men heller ikke de rekene så helt ferske ut i fjor. Hva skal en stakkars østlending gjøre?

Jeg ringer og bestiller i god tid. Jeg spør etter de ferskeste rekene og når de kommer inn. Joda, de kommer selvfølgelig inn før jeg kommer inn klokka sju. Men det er når fiskehandleren spør “Å mange kilo trenger du?” at jeg blir ørlite betenkt: Østlending! Svære båter, store fakter, flere kilo reker.

På vei til Fiskebrygga i Kristiansand passerer jeg Coop Mega. I dag har de ferske reker til 109 kroner. Det er vel ikke sånne “ferske” reker som jeg skal ha. Jeg reiser inn til byen og kjøper ordentlig ferske reker. Det er fiskehandleren som har skikkelige varer, og jeg er vant til at det koster litt mer og smaker mye mer. Oslo har mistet de fleste fiskebutikkenen, men de som er igjen har fisk som smaker men ikke lukter. Fisk er som kjent ikke som vin. Det er lukten som IKKE er der som gjør fisken god.

I fiskebutikken på Fiskebrygga er de i gang med å legge varene ut. Rekene er ikke på plass. Fint, de holder dem på kjøla så lenge som mulig. Skikkelig fiskehandler. Han må hente rekene fra kjøla, og de ligger i en kasse med plast over og is oppå der. Mmm! Seriøs oppbevaring under transport og lagring.

Ser rekene ørlite blasse ut? Nei, det er nok lyset i butikken. Det er litt langt bort til der han står og skuffer reker i posen. På vekta løfter han en klype reker for legge tilbake, men jeg sier at det er greit. “Vi tar det med.” Når prisen kommer, viser det seg at det ikke var “en klype eller liten håndfull” over mine halvannen kilo, men 280 gram over. Men det rakk jeg ikke å regne ut der jeg sto med kortet. Jeg betaler og smiler, takker for at jeg får is med i posen. Jeg har kjølebag og fryseelementer i bilen, for jeg har en time å kjøre og seile før jeg er tilbake på hytta. Det kan jo ikke fiskehandleren vite. Rekene får plass i en form i kjøleskapet med isposen oppå. Seriøs oppbevaring under transport og lagring.

På veien til bilen passerer jeg uterestauranter. Jeg synes personalet ser rart på meg. Senere skal jeg tenke at de ler av den siste, dumme kunden som kjøper reker her - på en torsdag med rabatt i kjedebutikkene.. Ja, ja. De får det de betaler for. Det er noe helt annet jeg har i posen!

Reker, hvitvin, egenlaget majonesdressing, sitron, loff, smør. Alle gleder seg. Norge har verdens beste reker. Det er bare ikke de rekene vi har fått.Gleden når du skreller en fersk reke overgår ganske mye og kompenserer skuffelsen over ikke-ferske reker. I dag biter vi i oss skuffelsens reker. Vi burde lagt dem tilbake, tatt dem til Fiskebrygga i Kristiansand og forlangt pengene tilbake. Og brukt dem til å kjøpe FERSKE reker.

Javel, fiskehandleren brenner inne med reker fordi kjedene selger reker for billig. Her er tre muligheter for en fiskehandler:

  • Selge gårsdagens reker til nedsatt pris.
  • Kutte reker i sortimentet.
  • Trille ballen i eget mål og pushe gamle reker til full pris.

Den siste scoringen er selvmål. Fiskehandlere gir forbrukerne enda en grunn til å velge kjedene hvis de velger å by på et dårlig produkt til høy pris. For fisk og skalldyr gjelder vanlige forretningsbetingelser. Prisen må stå i forhold til produktet. Fiskehandleren gjør vel ikke krav på beskyttelse? Forbrukeren skal ikke betale for fiskehandlerens mangel på profesjonalitet!

Som forbruker kan vi velge å beholde livlinen til noen av Norges ypperste produkter - fisk og skalldyr. Men når fiskehandleren selger ikke-ferske reker som om de var ferske, da er gode råvarerer for dyre. Det er ikke tilstrekkelig liv i den andre enden av livlinen.

Fiskebrygga i Kristiansand har flere fiskehandlere. Jeg valgte den jeg tror er best. Men kanskje er det de andre fiskehandlerne som selger de ferske rekene. Som gjest i Vest-Agder kan det være vanskelig å vite. Lytt til råd fra erfarne kjentfolk. Men snu i tide!