Norsk på Nytt

Norsk på Nytt

Foto: Sune Eriksen Foto: Sune Eriksen Foto: Sune Eriksen Foto: Sune Eriksen Foto: Sune Eriksen Foto: Sune Eriksen

| 06.12.2016

Norsk Kokebok Sune Eriksen Merete Bø Kari Innerå
Kokken fra Troms

... og vinkelneren fra Voss er strålende geografiske eksempler på det rotekte norske. Ja, som personer og fagfolk også. Nordiske mester i kokkekunst og olympisk gullvinner med Kokkelandslaget på matsiden og dobbelt norsk samt nordisk vinkelner-vinner på vinsiden. Typisk norsk - nok?

Før du åpner kokeboken, kjenner du at du er hjemme bare ved å kaste et blikk på omslaget. Har du bodd noen år i Norge, er du fortrolig med krabbe, uer, sau, hardangerepler og kantarell. Og når du åpner boken, ser du hvordan du kan lage mat av fantastiske norske råvarer på norsk og nytt vis.

Som hjemmekokk kan du glede deg til oppskrifter som du nesten kan huske etter en gjennomlesning. Teknikkene som Kari Innerå byr på, kunne fått plass på et mellomleggspapir. Det er råvarene det handler om, stupid! Joda, behandling av råvarene også. Innerå gir oss det beste av verdens beste kokkers presise og kreative råvarebehandling i enkel form. Sånn at du og jeg kan lage noe riktig, godt og lekker på første forsøk. Hun foredler råvarene i enkel norsk tradisjon med all den innsikten og erfaringen hun har fra fremragende kjøkken som Bagatelle, Fru K og sine egne Cru og BA53.

Merete Bø har i årevis delt møter med vinprodusenter og flasker i Dagens Næringsliv. Hun viser kjøkkenveien til gode kjøp og de ypperste merker - og sender dårlige kjøp og slurv på porten. I boken Innerå + Bø får vi ikke navn og domener. Hun forteller hva hun legger vekt på i valg av viner til hver eneste rett. Kanskje hvilke druer som bære disse egenskapene, og hvordan vinen kompletter retten.

Sune Eriksen fotografier står fenomenalt godt til boken. Motivene er fremhevet gjennom forenkling. Mange av bildene er nærbilder av retten, så enkelt at det er en kunst å gjøre dem så fristende. Ta bildet av Kveite og kongekrabbe på side 125. Ser du hva alt sammen er? Ser du nesten alt om hvordan du skal lage retten? Ja, du trenger den korte oppskriften. Men så er du også i mål.

Bla videre. Den enkle formen gjør at Innerå + Bø kan tjene som coffetable-bok innimellom de ettermiddagene du bruker den til å lage gode, nye, tradisjonelle retter.

Hovedråvarene er gruppert og presenteres før de ulike oppskriftene, og så er det et eget kapittel med norske oster der Innerås favoritter presenteres nærmere. Boken er designet av Rune Døli og formatet er riktig for en “kokebok for kjøkkenbenken” med brede blad, som gjør at hvert oppslag ligger støtt og ikke blar seg videre så snart du har løftet fingeren fra arket. Den er trykket på deilig 130 grams Munken Lynx papir.

Alle foto: Sune Eriksen.