Matmor

Matmor


| 12.08.2018

Bent Stiansen Ingrid Espelid Hovig Terje Ness
Matmor og Kokkenes mor

Kokkenes mor

Journalister og kokker selv har utnevnt Kokkenes kokk. Det kan være tittelen brukes om flere enn en person, selv om de fleste tenker på den samme Kokkenes kokk. Sier du Kokkenes mor, tenker alle på samme person.

Ingrid Espelid Hovig har vært Kokkenes mor i mer enn en generasjon. Mange kokker i Norge har skapt kultur på høyt nivå, prestert over alle andre i verdensklasse, laget tusenvis og titusenvis av fremragende måltider presist og stabilt. På mange områder har unge kokker på hver sine områder overgått Ingrid Espelid Hovig. Og for allerede lenge siden var det noen middelaldrende og eldre kokker som passerte henne på ulike områder. Jeg tar ikke ikke for hardt i?

Da det ble kjent at Ingrid Espelid Hovig var død, 94 år gammel, postet Bent Stiansen en flott hilsen til henne med et bilde av en “persillekvast” stor nok til at alle hans gjester den dagen ville få sin egen lille Ingrid-signatur. Mange kokker delte sitt minne om Norges matmor.

Den som møtte Ingrid Espelid Hovig, husker at det var overraskende å kjenne henne igjen. Vi møtte hennes store, gode smil og levende øyne, den klare, forekommende stemmen og dialekten var slik vi vi hadde hørt og sett henne. De fleste av oss som vokste opp med Ingrid Espelid Hovig på tv er i dag ganske gamle. Hun var den første tv-kokken den gangen alle valgte samme kanal, den gangen vi valgte kanaler. Vi valgte den eneste kanalen som fantes. Klart hun nådde ut til mange!

Samtidig nådde hun fram til mange kokker. Generasjoner av kokker. Og de som kjente henne, ble kanskje også kjent med at den alltid beherskede og milde kvinnen hadde klare meninger og stilte krav til kokkene hun samarbeidet med. Ingrid Espelid Hovig var konsulent for Terje Ness’ første kokebok Terjes kjøkken, fire år etter at han vant  Bocuse d’Or. Ved lanseringen fortalte hun at det neppe hadde blitt bok om ikke hun hadde holdt hardt i Terje Ness til tider. Terje Ness hadde ikke problemer med å anerkjenne Espelid Hovigs bidrag.

Hun var Norges matmor og kokkenes mor i mange år. Ingrid Espelid Hovig vil være kokkenes mor i mange år ennå.