Linie Aquavit

Linie Aquavit

Hovedrolleinnhaver Linie Aquavit og dommere Monica Berg og Anne Maurseth. Frode Harring fra Tasting Room i Bergen. Frode Harrings coctail. Agata Kaczmarczyk fra Piscoteket i Oslo Erik Danilo Wistner Rafto fra Tasting Room i Bergen Erik Danilo Wistner Raftos coctail. Peter Shaw fra Timbuktu i Stavanger.
Peter Shaws cocktail. Xuseen Simon Miskells coctail. Fahlstrøm på Gjøvik. Går til den nordisk finalen. Mike Svengrens coctail.
Mike Svengren fra Bror bar i Trondheim. Odd Fjeldsgaard Rasmussen fra Vaskeriet i Bergen
Sondre T. Kasin fra BA53 i  Oslo. Går til den nordisk finalen.

| 17.04.2016

USA Sondre T. Kasin Japansk Xuseen Simon Miskell Norsk Agata Kaczmarczyk Peter Shaw Odd Fjeldsgaard Rasmussen Erik Danilo Wistner Rafto Monica Berg
THE JOURNEY

Norsk semifinale ble avholdt i dag i baren på The Thief. Åtte deltakere hadde kvalifisert seg med hver sin oppskrift på en coctail basert på en selvvalgt Linie-aquavit. All Linie aquavit har krysset ekvator på en flere måneder lang reise. Deltakerne valgte seg et reisemål blant de stedene skipet er innom: Oslo, Boston, Panama, New Zealand, Australia, Singapore, eller Japan. Stedet de velger er utgangspunkt for deres coctail. Det er opp til deltakeren å velge smaker og innflytelse fra det bestemte stedet ,inkludert deltakerens egne erfaringer og kunnskap om lokaliteten.

Asiatisk innflytelse er tydelig blant bartendere, og to deltakere valgte Japan og to andre valgte Singapore. Men den som vant valgte Panama. - Det avgjørende er ikke hvilket sted eller hvilken stil man velger, men at hver ingrediens er merkbar, forklarer Romain Jourdan i Arcus.

- Vi merker at akevitt-cocktails blir stadig mer vanlig på utesteder og at flere etterspør cocktail med det norske brennevinet. Akevitt er et veldig smakfullt brennevin som egner seg ypperlig til å komponere cocktails med lokalpreg.

De to beste i den norsk semifinalen går videre til nordisk finale i Oslo 23. Mai i Gullbaren på Sentralen i Oslo.

Bartenderne var godt forberedt, og uten unntak med en viss nervøsitet som de utnyttet i en presentasjon med spenning, eleganse og overraskelser.

Mike Svengren fra Bror bar i Trondheim imponerte med en hel scenografi og medbragt gong-gong da han tok publikum med tilbake til det 1200-tallets Japan, da de mongolske horder satte over havet i skip for å beseire Japan.

Odd Fjeldsgaard Rasmussen fra Vaskeriet i Bergen presenterte et personlig forhold til Linie aquavitens opprinnelse. Historien hans gikk tilbake til tidlig 1800-tall, da det første fatet med aquavit krysset ekvator to ganger og kom tilbake til Oslo fordi kjøperen av brennevinet aldri tok imot varen. Hans tipp tipp tipp tipp tipp-oldefar var sjømann og seilte med nettopp det skipet. I Kasins familie har hver eneste generasjon vært sjøfølk, og familien har bodd i Mandal i generasjoner. Bare ikke Sondre har vært sjømann - ennå. - Det ville vært fantastisk og seilt med et av Wilhelmsens skip på hele den turen - så sant jeg kunne gjort hva jeg ville.

Sondre T. Kasin fra BA53 i Oslo hadde en nøktern presentasjon med utgangspunkt i Panama. Drinkene ble servert i en uthult kokosnøtt. Hans drink inneholdt også kokoslikør.

Erik Danilo Wistner Rafto fra Tasting Room i Bergen valgte Oslo, og plukket ingredienser fra minner om sommerferier og familebesøk til Oslo. - Min tante lagde ripslikør, og det har jeg også laget til min coctail. Og bestemor hadde alltid en flaske Linie aquavit stående, selv om den ikke ble stående så lenge urørt…

Den norske semifinalen var et svært intimt arrangement med sjelden uformell stemning. Det gjorde sitt til at deltakerne fikk god kontakt med dommere og publikum. Linie Awards kokkekonkurranser er som regel på et så høyt gastronomisk og mediemessig nivå at kokken skal tåle et enormt trykk. Denne konkurransen var på noen måter så langt unna Linie Awards som man kan komme. Motivasjon og seriøsitet var det derimot ikke noe å utsette på.

Dommere var hoveddommer Monica Berg, for tiden i London -- et stort navn blant bartendere --  Chris Grøtvedt fra The thief og Anne Maurseth fra Pigalle.

Men hvem går videre til den nordiske finalen?

Sondre T. Kasin fra BA53 og  Xuseen Simon Miskell fra Fahlstrøm i Gjøvik.


Relaterte restauranter

Relaterte nettsted