Krydret juleribbe

Krydret juleribbe


| 02.12.2018

Krydret juleribbe Gilde Juleaquavit 2018

Krydret svineribbe

Begynn to dager før måltidet ved å krydre ribben.

6 porsjoner
2,5 kg tynnribbe av svin
1 ss hel spisskummen
1 ss korianderfrø
1 ss hel sort pepper
3 ss maldonsalt
3 kvister fersk rosmarin
2 kvister fersk salvie
1 rød chili
1 ts finrevet sitronskall
3 hvitløkfedd med skall
3 dl kyllingkraft
Tilbehør og pynt
Friske urter
Appelsin
Kokte poteter

Rist spisskummen, korianderfrø og pepper i noen minutter i en tørr panne. Tilsett salt og knus til pulver i en morter. Snitt svoren på ribben, gni den godt inn med krydderet og legg den med  svoren ned i en form. Dekk formen med plast og la den ligge to dager i kjøleskapet.

Legg ribben med svoren opp i en ildfast form. Legg gjerne en tallerken opp ned eller en ball av aluminiumsfolie midt under ribben slik at midten er litt hevet og fettet kan renne av. Tilsett rosmarin, salvie, chili splittet i to på langs, sitronskall og hvitløk i formen og hell på kyllingkraft.

Dekk formen godt med aluminiumsfolie. Det må være helt tett, slik at svoren dampes og blåser seg opp. Stek i ovnen på 230°C i cirka 1 time eller til ribben er godt dampet og svoren spriker.

Fjern folien, demp temperaturen til 200°C og stek videre i 1 time og 30 minutter. La ribben hvile cirka 15 minutter før den skjæres i biter. Server med rødkål, ribbesjy, kokte poteter, granateple og fiken.

Tips! Om ribben ikke får sprø svor, kan den etterstekes noen minutter under grillelementene i ovnen, men pass godt på. Den blir raskt brent.


Tilbehør
Ribbesjy
Stekekraften fra ribben
1-2 ss worcestersaus
2 ss akevitt
4 ss soyasaus
1-2 ss lys Maizena jevner
Sil av ribbesjyen fra stekeformen over i en gryte. Skrap ordentlig godt i bunnen slik at du får med alle de gode smakene. Tilsett worcestersaus, akevitt og soyasaus og kok opp. Dryss over maizena og rør til sausen tykner.
Tips! Hvis du ønsker en magrere ribbesaus kan du sette den avsilte ribbesjyen i fryseren i cirka 20 minutter. Da vil fettet legge seg på toppen og kan enkelt fjernes før du tilsetter resten av ingrediensene.


Syltet rødkål
1,5 kg rødkål
6 dl hvitvin
2 dl hvitvinseddik
150 g sukker
2 l vann
2 ts pepper
2 ts salt
2 ss karve

Finsnitt kålen og kok med hvitvin, eddik, sukker, vann, pepper, salt og karve i cirka 40 minutter eller til mesteparten av væsken er kokt inn og kålen er al dente.