ITALIA er en kulturreise, en kulinarisk reise.

ITALIA er en kulturreise, en kulinarisk reise.


| 08.10.2003


Med omtrent disse ordene presenterte Knut Ulvestad ITALIA på Baltazar i september. Spisekartet kommer med anmeldelse av boken neste uke.

Kulturvandringer, i motsetning til kulturmeldinger, er et viktig historisk fenomen, så også de matkulturelle bevegelsene. Og i så måte har kokebøker som denne hatt en helt sentral funksjon. Den første trykte kokeboken kom ut i Venezia allerede i 1475, og i dag ser vi at dette var en svært sentral hendelse i den kulinariske historie…

Et noe mindre påaktet historisk faktum er det at det i disse dager er 30 år siden Peppes åpnet landets første pizzarestaurant på Solli plass, og vi nordmenn forsiktig åpnet ganene for italienske matopplevelser. Jeg kan love at det er mer enn et pizzastykke som skiller Peppes matfilosofi fra Baltazars.

For det er nettopp Dag Tjerslands matfilosofi som ligger til grunn for denne boken. I disse dager er det 3 år siden Dag og jeg satte surdeigen til dette bokprosjektet nettopp her på restaurant Baltazar!

Det skulle bli mye mer enn en kokebok, det skulle bli en kjærlighetserklæring, og det har det også blitt!

Siden da har Dag, sammen med Hans-Petter Uleberg og Christian Brun tilbrakt mange måneder i Italia med nese, gane, penn og kamera. Det har nok vært slitsomt…… Takk til alle tre, vi kan alle være glade for å være omgitt av slike matentusiaster.

10 norske forfattere har bidratt med sine skrivekunster og italienske erfaringer i denne boken. De ti er: Gert Nygårdshaug, Gro Dahle, Klaus Hagerup, Eva Jensen, Knut Faldbakken, Pernille Rygg, Aleksander Melli, Jon Rognlien, Jan E. Hansen og Niels Chr. Geelmuyden.