Hvorfor armagnac

Hvorfor armagnac

Martin i Autentico Jan Roger Stave i samtale på Armagnac Expo Jan Roger Stave og Claire de Montesquiou

| 25.11.2015

armagnac Claire de Montesquiou Jan Roger Stave Fransk
Hvorfor armagnac, når det finnes så mye cognac?

Likhetene er flere enn forskjellene. Armagnac lages ved å destillere vin av hvite druer, og det brukes ti ulike druesorter. Den opprinnelige sorten er Folle Blanche, en drue som gir liten avkastning. De vanligste druesortene er Ugni Blanc, Folle Blanche, Baco og Colombard.

Armagnac Expo

I utgangspunktet vokser druene i ganske høyt landskap, og de beste druene for Armagnac inneholder lite sukker og har ganske høyt syreinnhold. Til armagnac ønsker man vin med lavt alkoholinnhold. Sukkerinnholdet skal være forholdsvis lavt i forhold til syrenivået for å lage en god Armagnac. Mosten har typisk et alkoholinnhold på 7-8 prosent.

Armagnac brennes bare en gang. Det første og siste resultatet av brenningen forkastes, og alt i mellom er armagnac som består av 53-56 prosent alkohol, vann, aromastoffer og andre bestanddeler fra druemosten. Det blanke brennevinet kan tappes på flaske - såkalt Blanche Armagnac. Den kan drikkes som den er, men brukes gjerne i drinker på grunn av det fine aromabildet

Langt de fleste armagnacene er fatlagret i varierende opptil 20 år. I en blend kan det forekomme enda eldre cuvéer.

Hva gjør man for å gi armagnacen det normale alkoholnivået på 40 prosent? Ingenting. Armagnac tappes på flaske og drikkes med det alkoholnivået som oppnås ved den første og enest brenningen. Aha, det forklarer noe av prisen. Avgiftene er større når alkoholnivået er høyere, til dels betydelig høyere enn annet brennevin. Armagnacene er ofte tappet med sin naturlige alkoholstyrke (cask strength) på ca. 45 %, hvis ikke benyttes Petites eaux på 17 % for utvanning til ønsket styrke.

 

I samarbeid med Den franske ambassade og BNIA (Bureau National Interprofessionnel de l'Armagnac) arrangerte Den norske escadron Armagnac Expo på Restaurant Det Gamle Rådhus i oktober. Åtte av de elleve norske importørene deltok i messen, og Spisekartet rakk å møte bare to av dem. Armagnac er fengende, så det holder ikke med en smatt og noen ord. Det ligger an til ny messe neste år; da blir det mulighet til å møte flere importører.

Domaine du Tariquet

Domaine du Tariquet er vel best kjent for sin bestselgende hvitvin. Familieselskapet ble grunnlagt i 1912, og drives i dag av brødrene Armin og Remy Grassa, som er tredje generasjon etter mer enn hundre år! Domenet Tariquet ligger i Eauze, en av de tre hovedbyene for produksjon av Bas Armagnac. Bas Armagnac er et område på drøyt 8000 hektar der jordsmonnet er best egnet til druedyrking for armagnac-produksjon. Jorden er sandrik og har et høyt innhold av kvarts og jern.

Hele åtte av Tariquets 12 armagnacer er mulig å kjøpe i Norge. Tariquet Folle Blanche Bas Armagnac er laget på 100 % Folle Blanche og modnet minst fem år på fat. Tariquet Millesime 1995 Bas Aramagnac består av 60 % Ugni Blanc og 40 % Baco og har ligget 19 år på fat.

Lagringen gjøres på franske eikefat av ulik størrelse i husets egen kjølige kjeller. Armagnac fra Domaine du Tariquet blir ikke tilsatt sukker, karamell eller eikeekstrakt. Ettersom alkoholinnholdet i ublandet armagnac er ganske høyt, er det flere produsenter som vanner den ut. Domaine du Tariquet har forsøkt seg fram ved å redusere alkoholinnholdet med med en fortynnet armaganac som inneholder 17 prosent alkohol. Det gir bedre resultat enn fortynning med rent vann.

Hos Tariquet foregår brenningen i en tradisjonell alambic, som er den enkleste formen for destilleringsapparat man kan tenke seg - to beholdere forbundet med et rør. Alambic kommer fra det arabiske ordet al-anbīq, og betegner i virkeligheten røret og avkjølingsbeholderen. Alambicen fyres med avskjær fra vinmarken og passes av erfarne brennere natt og dag så lenge brenningen foregår.

Domaine d’Esperance

Domaine d’Esperance ble kjøpt av Jean-Louis og Claire de Montesquiou i 1990. Montesquiou og d'Artagnan er to grener av en fransk adelsfamilie som kan føre sin historie tilbake til 800-tallet. Mange familiemedlemmer er kjente historiske personer, men ingen er mer kjent enn musketeren, Frankrikes marskalk og Alexandre Dumas' romanhelt Pierre de Montesquiou d'Artagnan.

En mindre berømt gasconner var den svensk-norske kongen Karl Johan, født som Jean Baptiste Bernadotte den 26. januar 1763 i Pau.

Musketerenes virkelige og diktede liv er uløselig knyttet til Gascogne og armagnac. Den dag i dag lever etterkommerne av musketerene i området og opprettholder et verdensomspennende brorskap. Gascogne var en provins som omfattet de sørvestlige halvdelene av Aquitaine og Midi-Pyrénées.

Domaine d’Esperance ligger i hovedområdet for Armagnac-produksjon - Bas-Armagnac. Domenet har en forbindelse til tradisjoner og historie som eierne er forsiktige med å spille på. De brukte mange år på å restaurere det romslige huset, men først og fremst vinmarkene som var blitt overlatt til naturen og forfallet. Siden 2012 har domenet hatt sine viner og armagnac på markedet. Takket være oppdagelsen av gamle årganger armagnac i nærheten av Espérance, tilbyr Domaine d'Esperance i dag fire armagnacer

  • AOC Blanche d'Armagnac - hvit armagnac uten fatlagring
  • AOC Bas-Armagnac - 5 eller 10 år gamle
  • AOC Bas-Armagnac Les millésimes - utvalgte årganger
  • Les Trésors de d'Artagnan - praktisk talt alle årganger mellom 1929 og 1949

På en av sine mange reiser i området var Jan Roger Stave i 2012 innom Domaine d’Esperance. Han ble så begeistret for husets armagnacer at han tilbød seg å introdusere husets i Norge. Det var flere enn en importør som ville ta Esperance inn i sortimentet, men eieren ønsket at Jan Roger Stave skulle ha en rolle, og dermed ble han den norske agenten. Det er Stave som har tatt bildene fra domenet, som han holder god kontakt med.
Importør er Selected Wines. En armagnac og to viner fra Domaine Esperance er nå tilgjengelig på Vinmonopolet.

Men hvorfor armagnac når det finnes så mye cognac?
- Kan det være fordi armagnac er bedre? Svaret blir det aldri enighet om. Smak heller selv!