Heller Oslo enn Barcelona

Heller Oslo enn Barcelona

Pascal Lehman. Foto: Mads Huseby

| 23.04.2014

Pascal Lehman Björn Svensson Oslo Tysk Norsk
Pascal Lehman prioriterte å jobbe med Björn Svensson.

Pascal Lehman tok sin kokkeutdannelse i Tyskland. På ferie i Norge ble han nysgjerrig på Oslo, og bestemte seg like godt for å søke jobber her. Han har en klar oppfatning av hvordan han kom til å jobbe på Fauna. Det var Björn som gav kokkene en mulighet til å bli med fra Oscarsgate til Fauna. Det viste seg at alle ønsket å være med til Fauna. Sånn sett var bemanningen av den nye restauranten resultat av en en kollektiv avgjørelse, for personalet på Restaurant Oscarsgate var allerede et godt team.

− Det var jo drithyggelig. Han viste oss tillit. Hvis vi ville være med på den nye restauranten når den skulle åpne, lovet han at han ville han gjøre bryet verdt å bli med.

Hvorfor valgte han deg, tror du?

− Jeg var i Barcelona på prøvejobbing. Det gav ikke det jeg var ute etter, så jeg ringte Björn og spurte om jobbmulighet hos ham.

Björn Svensson hadde ikke tid til å vurdere ham for ansettelse, men så fikk han likevel komme for å prøvejobbe, uten at det ble til noe for Lehmans del. Björn sa til ham at han ikke hadde noen jobb til ham og ba ham finne på noe annet fram til neste år.

− Så gikk det tre dager, og Björn ringte. Jeg fikk jobb på Oscarsgate, og jeg kommer aldri til å angre på at jeg slo til på det tilbudet.

− Mange ansatte er mine beste venner. Hver dag går jeg på jobben med smil. Det utgangspunktet stemmer med det jeg kunne kalle en slags livsfilosofi, og dermed blir sluttresultatet på jobben bedre. Björn vet hva det er å jobbe hardt. Jeg føler at han vil gi oss noe han aldri fikk selv som kokk: Det å bli sett, respektert og lyttet til samtidig som det kreves noe av deg.

− Jeg kjenner ingen som ikke setter pris på det. Jeg kan fortelle deg at det er vanskelig å finne et sted med bra lønn der man serverer mat på vårt nivå og samtidig har det fint sammen.

Lehman mener at Restaurant Fauna er en restaurant der forretningsmenn utgjør en liten del av kundegrunnlaget. Gjestene er virkelig interessert i mat.

Lehman ser på kollegene som en liten familie. Vi fester sammen, spiser frokost sammen. Reiser på fjellet. De opplevelsene gir mye motivasjon.

Hva tar du med deg herfra til et annet sted?

− Når jeg har jobbet her lenge nok, tar jeg med meg en matfilosofi. Jeg vil ha lært mer om hvordan man leder et sånt sted. Alt virker enkelt og forståelig. Det handler om hvordan man ser på arbeidspoppgavene og prosessene. Det blir enklere når man ser det som Björn ser det. Han gjennomfører vanskelige ting på en enkel måte.

Hvordan?

Lehman har en liketil måte å forklare det på, for når de har et problem, vil Björn løse det så raskt som mulig. Han husker hvordan det var da han selv var lærling eller kokk, og Bjørns måte å løse et problem på er mer eller mindre det motsatte av det som var hans erfaring. Hvis det i dag oppstår et problem med oppvasken, velges en person til å gjøre unna den jobben. Hvis det viser seg at en person ikke er nok, setter de enda en person på jobben. Den andre personen er kanskje Björn selv. Han er ikke den som bare spiller sjef.

− Den som er flinkest, får respekt på Fauna. Man får ikke respekt fordi man står på toppen. Man får respekt fordi man legger et personlig engasjement og full innsats i arbeidet.

Pascal Lehman på én hånd

  • Alder   - 24 år
  • Fødested og oppvekst   - Friedrichroda ved Thüringen i Tyskland
  • Kokkeskole    - Jeunes Restaurateurs D' Europe chef akademi i Koblenz
  • Lærlingsted   - Restaurant Wartenberger-Mühle i Kaiserslautern
  • Tidligere arbeidssteder   - Wartenberger Mühle 2006-2008. D/S Louise 2008-2009. Sommer (Sisters 5 Monte) //hvor? 2009−2010. Radisson Plaza 34 Restaurant. Restaurante Bocco, Barcelona januar−juni 2011. Thon Hotel Opera august−oktober 2011.  Restaurant Oscarsgate august 2011−desember 2012.  Raumergård Hotel Gjerdrum januar−juni 2013. Fauna Restaurant juli 2013−.

Relaterte restauranter