Happolati garden

Happolati garden


| 31.05.2016

Yakitori-grill Lun bakgård Grill Rune Hinnland Bjørneng Linnea Björk Simon Zimmermann Mads Kjøllmoen Spansk Japansk
Den lune bakgården

Happolati heter den, men er sin egen. Dette er ikke en hage der du drikker et glass champagne før middagen på Happolati, nei her kommer du for å spise fra yakitori grillen - enten det er oksehjerte, tunge, ribbe av Iberico-svin - eller smake en nuddel-suppe. Joda, champagne kan du drikke til eller velge for eksempel Blaufränkisch fra Üwe Schiefer en Riesling fra Van Volxem.

Grillen sto ferdig bygget to dager før åpningen, men kjøkkensjefene  Mads Kjøllmoen og Rune Hinnland Bjørneng har allerede prøvd ut flere kulltyper for å finne den som fungerer best på denne grillen. Kjøkkenstaben har flere års erfaring med grill og røyksmak; de vet godt hva grillkullet kan gjøre for en råvare.

Bakgården gir plass til inntil 50 sitteplasser fordi Tuvalu Arkitekter overbeviste eierne om at de kunne få til noe mye bedre enn å tilpasse det som var Bar Babylons bakgård. Alt som skjermet for dører, vinduer og vegger i bakgården ble fjernet. Det ble lagt et dekke av brostein og i det står et antall tomannsbord godt forankret med en sentral stålsøyle. Mellom hvert tomannsbord er det plass til en “tomannsplate”, sånn at når alle platene legges i har man et langbord som slynger seg gjennom hagen og samtidig gir tilgang for servitører og gjestenes passasje. Ønskes et firemannsbord eller et åttemannsbord? Fjern eller legg i plater og bordet er klart.

Yakitorigrillen er hjertet. Det er rett og slett en rektangulær forsenkning bygget av ildfast stein. I den ene enden er montert en åpning med et beslag som regulerer lufttilførselen og dermed temperaturen. Grillen ligger i forlengelse av passet, der rettene anrettes og settes fram til servitørene.

Kokker og servitører er godt samkjørt og har en avslappet entusiasme som kler stedet godt. Spisekartets liste over lune utesteder fikk i dag et herlig tilskudd.