Gout de France 2018 - RÅ VGS

Gout de France 2018 - RÅ VGS


| 16.03.2018

Rå videregående skole Gout de France 2018 Kjetil Inge Olsen Kari Innerå Norsk Fransk
Videregående skole deltar for andre gang.

Kjetil Inge Olsen er lærer på Rå videregående skole i Borkenes som ligger i Kvæfjord kommune, portalen til Vesterålen. I fjor inviterte elevene inn 20 gjester til Gout de France. I år inviterer de 40 gjester. Vi har kokkeskoler over hele landet, så hva gjør at denne skolen deltar på Gout de France for andre gang?
Kjetil Inge Olsen begynte som kokk på en tråler. Jeg gjetter at det var en gang på 1970-tallet.
– Arbeidstida var fra seks til åtte om kvelden eller når vi var ferdige med å rydde. Tre måneder på sjøen, en uke i land og så ut igjen. Ikke som i dag, da går de skift noen uker av gangen.
Han jobbet altså hundre timer uken i tre måneder uten en fridag. Tallet står for min regning, Kjetil er ikke en sånn som setter streker under poengene sine.
Etter flere år som kokk, kjøkkensjef og restaurantsjef, tok han fatt på karrieren som kokke lærer. Ved nærmere utspørring kommer det fram at han har vært lærer for flere av de som driver de beste restaurantene i Nord-Norge og for en og annen sørpå også. Han holder fortsatt sporadisk kontakt med tidligere elev, landslagskokk og aktiv eier av BA53, Kari Innerå.
– Vi tar med elevene ut i praksis på interessante arbeidsplasser, og så har vi utveksling med kokkeskoler i Italia, Finland og Belgia. Elevene har reist i Belgia, Frankrike, og Italia. Da besøker vi restauranter, vinprodusenter og gårder som leverer gode råvarer.
– I Italia er vi gjerne innom en produsent av spekemat og ost. Elevene har lært mye på disse reisene.
Elevene har lært å lage kjøttrull, sylte og andre produkter, som de produserer og selger for å finansiere reisene. I tillegg søker vi Erasmus-midler fra EU.
– I flere år busset vi elevene inn fra ungdomsskolene til vår videregående skole. Det har kanskje hjulpet på rekruteringen. Etter to år med laber innsøking, tok innsøkingen seg opp. I år har vi store innsøking til vg1 Restaurant og matfag, vg2 Kokk- og servitørfag og matfag.
– Veilederne på ungdomsskolene betyr mye. Hvis de advarer mot å søke yrkesfag, blir det ikke mange yrkesfaglige elever. Behovet er der jo, over hele landet. De får jobb, de som går yrkesfag.
Har det betydd noe for søkningen at elevene reiser på disse turene til Frankrike og Italia, det må jo være noe mange har lyst til?
–Tja, det har kanskje litt å si. Elevene får mulighet til å jobbe skikkelig, og de får prøve seg på å lage avansert mat som de serverer til gjester.
Menyen til Gout de France er laget av vg1 klassen. Maten tilberedes av vg1 og vg2 i samarbeid, og de serverer mat og vin til gjestene.

Bestilling på telefon 7778 9400 og 47847060.