Fjorden


| 31.05.2006


Når solen varmer, frister uteserveringene. Det blir flere for hvert år, men et bord som vipper på fortauskanten i eksos og støy er ikke det samme som noen timer med vakker utsikt og sommerlige lyder. Da er fjorden best.

Stockholm har enkelte topprestauranter i skjærgården, København har kafeer og spisesteder med utsikt til sjøene, havnen eller rett og slett Lillebelt sett fra Strandvejen. London har selvsagt kafeer ut mot Themsen og også høyt skattede spisesteder som River Cafe på elvebredden. Hva har Oslo?

Mulighetene var lenge dårlig utnyttet, men det har skjedd forbedringer. Aker Brygge er et kapitittel for seg, men det store fremskrittet kom ikke i Oslo. Det kom i Asker.

Hvalstrand Bad er verd en reise, og er en attraksjon i seg selv. Denne funkisjuvelen er et utsøkt spisested med moderne og vellaget sjømat. Et måltid her kan du huske i mange år. Det er få restauranter i Norge som er så spesielle som Hvalstrand Bad. Fordi det er en opplevelse, har det vært feiret både bryllup vinterstid og nyttårsaften.

Sultgruppen er best på Fjorden. De overtok Hukodden Strandrestaurant i 2005, pusset den opp og moderniserte stedet og menyen. Den omfatter blåskjell og burger via a-la-carte-meny til tre- og fireretters selskapsmenyer. Stedet passer for et strandmåltid, søndagsmiddag eller en stor fest.

Har du ikke vært på sommerfest på Lille Herbern? Mange har til gode å oppdage denne perlen, som serverer god sjømat og enklere måltider. Ypperlig for sommerfesten! For å komme dit, må du bruke ferge fra Herbernveien. Du kan NESTEN gå tørrskodd over. Dyna Fyr ligger litt lenger ute, og har i flere år vært et populært selskapslokale i sommerhalvåret.

Najaden arrangerer også selskap. Eller du kan velge Revierhavnen Kro, som åpnet første gang i 1905. Som restaurantgjest bør du ha egen båt, men selskap av en viss størrelse kan bruke fergen til Hovedøya. Ring og avtal! Dagens fangst hos fiskehandlerne på Vippetangen står på menyen. Det er vanskelig å tenke seg et bedre valg; det er nettopp slike steder vi skulle hatt mange flere av. Gressholmen Kro er fint for sommerlige retter og godt øl.

I Frognerkilen ligger Lanternen Kro, som omtaler seg selv som en juvel av en restaurant. Grillmat og fisk på menyen. Stor uteservering på bryggekanten og plass til 75 innendørs

Ikke ved fjorden, men ved elven, ligger Elvebredden cafe og restaurant. Når gatelyktene langs elven skinner på trærne og Akerselven, har man fin utsikt i romantiske omgivelser – også om vinteren. Menyen er internasjonal med inspirasjon fra middelhavsland, og designinteriøret vil være moderne og klassisk i mange år.

I etasjen under er stilen helt anderledes, med a-la-carte-meny med blant annet kamskjell, kveite og entrecote, burgerspesialiteter og brunchmeny, friske og sunne smoothies, de beste norske fruktsafter og flere slag øl som er valgt til hver rett. Stor uteservering i sommerhalvåret.