Fire gull - ingen seier

Fire gull - ingen seier


| 29.11.2014

Mads Kjøllmoen Mary-Ann Skjeie Mario Prinz Christer Rødseth Martin Sveian Jostein Medhus Luxembourg Norsk Det norske kokkelandslaget Juniorlandslaget
Gullmysteriet i Luxembourg

Enkelte ble overrasket da Det norske kokkelandslaget ikke sto på seierspallen i kokke-VM i november. Jeg var også overrasket. Fordi jeg fulgte med på bloggen til NKL, visste jeg at forklaringen lå i poenggivningen. Og bloggen  forklarer gull-tapet greit.
Som andre internasjonale kokkekonkurranser blir det ikke gitt poeng for smak, komposisjon, utseende, originalitet og andre kvaliteter. Det er ikke slik man kårer kokkekunstnere til champion. Det blir derimot trukket poeng for alle svakheter i kokkenes prestasjoner. Laget begynner på 100 poeng, og så trekker dommerne for mangler og svakheter.
Det betyr at det kokkene produserer må være perfekt på alle de områdene som bedømmes. Det er ikke noe å gå på, og det er ikke noe å vinne på at laget har prestert over alle andre på et bestemt nivå. Er maten ikke perfekt etter alle kriterier, blir det trekk.
Seniorene skal lage en tre-retters meny til 115 personer der forretten skal være sjømat, og der hovedelementet må være varmt. Hovedretten skal også serveres varm, med storfe, vilt eller fjærkre. Desserten skal inneholde elementer med ulike temperaturer samt ett bakverk.’’

Bronse til juniorlandslaget
Juniorlandslaget står på resultatlisten med sine to gull og en tredjeplass sammenlagt. Så landslaget hadde flere grunner til å feire. I hvert fall 10 gode grunner: Gratulerer! Gratulerer, manager Jostein Medhus, kaptein Martin Sveian, kokk Christer Rødseth, kokk Mario Prinz, kokk Mary-Ann Skjeie, kokk Mads Kjøllmoen, kokk Martine Fosse, kokk Emil Thorsvik, kokk Pauline Angen Barland, og kokk Håkon Solbakk! Gratulerer!

Gull, gull, gull, gull
I VM skal lagene først lage kaldmat og deretter varmmat. I vammat lager seniorlaget en treretters meny til 115 personer. Forretten er sjømat med et varmt hovedelement. Hovedretten skal være storfe, vilt eller fjærkre. Og desserten skal inneholde elementer med ulke temperaturer samt et bakverk.
Juniorlandslaget og seniorlandslaget fikk begge gull for gull kaldmat og gull for varmmat. Det betyr at dommerne trakk 10 poeng eller mindre av de hundre poengene laget har i utganspunktet. Teoretisk kan både alle lag eller ingen lag få gull i hver øvelse. Så gull er en klar ankerkjennelse av prestasjonen. Nivået er høyt i internasjonale kokkemesterskap, så flere lag fikk gull den ene eller andre øvelsen. Så etter hvert som lagene leverer og bedømmelsene skiller topplagene fra de gode lagene, er spenningen bare økende når det gjelder lagene i toppen.
Poengsummene - helt presist snitt av de to poengsummene - blir nemlig ikke offentliggjort før den siste dagen. Og det er poengsummene som kårer vinneren. Gull betyr at laget er på et høyt nivå, men det er mange lag på det samme høye nivået, og det er små marginer som skiller pallplassering fra en plass langt nede på resultatlisten.
Så nå forstår vi alle at Norge kunne ta fire av fire gull og fortsatt ikke vinne. Singapore hadde høyest snitt, Sverige vant sølv og USA kom på tredje plass. Sånn var det. Ingenting å være forbauset over. Skuffet? Jo, vi nordmenn som har hatt så mange kokkevinnere og til og med verdens nest beste kokk, har vendt oss til store prestasjoner og mye edelmetall.

Men hvor havnet Norges seniorlandslag, da? Jeg vet ikke. Nei, jeg vet sannelig ikke, for Norges seniorlag står ikke et eneste sted på resultatlisten. Resultatlisten for seniorlandslagene har 29 av de 30 deltakerlandene, noen med to bronsjemedaljer. Bronse betyr at det er trukket minst 20 poeng. Bare medaljevinnerne og to andre lag har to gull, slik Norge har. Så hvorfor står ikke seniorlandslaget på listen?