Far lukter svidd

Far lukter svidd


| 06.08.2003


Craig Whitson turnerer denne sommeren med sin nye bok og grilling på stedet. I fjor turnerte han med stor grill på Østlandet; de fleste har mye å lære om grilling av Whitson. Har du ikke smakt sjømat eller italienske retter fra Whitson i Stavanger, kan du i alle fall lære av mannen selv.

Oppskrifter på burgere og gode tips

Hamburger

Mengde: nok til 1 person (gang opp så mye du vil)

Grillmetode: Delt

Temperatur: Delt

Forberedelse: Alt i alt ca. en halvtime

Grilletid: Ca. 15 minutter

Alle kan lage en burger. Hemmeligheten er så enkel som gode råvarer og noen få lure triks.

160-180 g hamburgerdeig eller god kjøttdeig per burger salt og nykvernet pepper godt hamburgerbrød (hjemmelaget kanskje?)

  1. Bland salt og pepper forsiktig inn i kjøttet.
  2. Lag en hamburger av kjøttet.
  3. Trykk en grop ca. 1 cm ned i midten på den ene siden av burgeren.
  4. Pensle olje på grillen og legg burgeren oppå med «grop-siden» opp.
  5. Stek burgeren på grillen på sterk varme. Stek den først i 2 1/2--3 minutter på den ene siden, snu den og stek videre til burgeren er ferdig.

Husk å varme burgerbrødet på begge sider på grillen før du laster på. 

Her er noen klassiske burgerkombinasjoner. Enda bedre: finn på noen potensielle klassikere selv!<br><br>Bacon, barbecue og cheddar

En av favorittene: smør din yndlingsbarbecuesaus på brødet (begge stykkene), og topp med burgeren, grillede baconskiver, smeltet cheddarost og tynne skiver med løk.

Old-Fashioned

Med amerikansk sennep (den knallgule) eller Dijon-, sylteagurk og løkskiver.

Classic

Sprø salatblader, skiver av moden tomat, litt kvernet pepper og majones.

Barneburger

Server med ketchup på, og med grønnsakene ved siden av (eller som de helst vil ha det -- uten!). Lag en 100 g hamburger. Pass på steketiden!

Mexi

Servert med salat og toppet med salsa, guacamole, hakket chili og meksikansk crema (se oppskrift s. ??).

Hamburgerbrød (pølsebrød)

Noe av det kjekkeste du kan gjøre for burgerne dine er å legge dem på hamburgerbrød som du selv har laget. Butikkbrødene er ofte for søte, de er kjedelige i konsistensen, og de holder seg mistenkelig lenge.<br>Denne oppskriften er enkel å følge, og gir et kjempebra resultat. Ved å forandre litt på formen, kan du få pølsebrød som de fleste bare drømmer om. <br>Vær litt kreativ med å bruke forskjellige typer frø oppå brødene. Spesielt godt er sesamfrø, valmuefrø og solsikkefrø. Du kan også toppe dem (før stekingen) med små biter stekt løk eller ost. For de mer kunstneriske blant dere, kan det være gøy å eksperimentere med forskjellige typer snitt på brødene. Bruk en veldig skarp kniv!<br><br>7 dl hvetemel<br>1 pakke tørrgjær<br>1 ts salt<br>1 ss sukker<br>1 1/4 dl melk<br>1 1/4 dl vann<br>2 ss olje (mais, peanøtt- eller soya-)<br>1 egg<br>litt grovt maismel eller polentamel <br>eggehvite fra 1 egg<br>evt. sesam- ellen annen type frø

  1. Ha mel, gjær, salt og sukker i en bolle. Rør sammen med en skje.
  2. Varm opp melk i en liten gryte. Væsken skal være lunken. Hvis du har glemt gryten og den bobler og ryker, er det ikke særlig lurt å sjekke temperaturen med fingeren …
  3. Ha oljen, egget og melken i melet.
  4. Bland deigen godt sammen med miksmaster.
  5. Ta deigen ut av bollen og over på en melet arbeidsbenk.
  6. Kna deigen godt i 4--5 minutter og form den til en ball.
  7. Smør litt olje i en bolle. Ha deigen i bollen og dekk over med plastfolie.
  8. La deigen heve på et lunt sted i ca. 1 time, til dobbel størrelse.
  9. 9 Slå ned deigen og del den i to. Del deretter hver halvdel i enten 4, 5 eller 6 emner (etter hvor store du vil ha de ferdige brødene).
  10. Lag hvert emne til en ball ved å rulle den rundt på arbeidsbenken. Bruk litt mel på benken bare hvis det er nødvendig. For pølsebrød er det bare å forandre litt på formen av deigballen (rull dem litt mer ut).
  11. Trykk ballen flat til en ca. 1 cm tykk leiv.
  12. Strø litt maismel eller polentamel på et stekebrett og legg leivene på brettet.
  13. Dekk over med plastfolie og etterhev i ca. 45 minutter. Skru ovnen på 200 grader.
  14. Pensle brødene med eggehvite og strø over sesamfrø hvis du vil.
  15. Bak brødene i ovnen i ca. 12--14 minutter til de er gylne.
  16. Ta brødene ut av ovnen og avkjøl dem på rist.

Tips: Det er ikke mange måleglass som viser nøyaktig mål på halve desilitere. Enda mindre av dem vil vise målet på kvartdesiliter. Her er det ikke så farlig. Bare bland ca. fifty-fifty med melk og vann i måleglasset. Du er ikke på Michelin-stjerne-restaurant nå