Christian André Pettersen vant Bocuse d’Or

Christian André Pettersen vant Bocuse d’Or

Foto: Tom Haga Foto: Tom Haga Foto: Tom Haga Foto: Tom Haga

| 13.06.2018


Da Rasmus Kofoed vant gull i Bocuse d’Or i 2011 hadde han gått veien fra bronsje i 2005 og sølv i 2007. Det er det neppe noen som gjør etter ham.

I år gjorde Norden rent bord. Team CAP vant gull, Sverige sølv og Danmark bronse. På NRKs Studio 2 sa Lars Barmen at alle kandidatene i Årets kokk var medaljekandidater. Barmen sa også at Christian André Pettersen var en overlegen favoritt i Torino. Norge har en posisjon i det internasjonale kokkemesterskapet som gjør norske kokker stolte, trygge og glade.

Hva gjør de norske toppkokkene så gode? Lagånd og samarbeid, sa Lars Barmen. De beste kokkene som gikk foran, som deler kunnskap og innsikt, hører vel også med. Det nordiske kjøkken gir vind i seilene, men det skal mer til for å vinne seks gull. Sverige og Danmark har hvert sitt gul. Frankrike har sju.

Christian André Pettersen er klar for verdensfinalen i Bocus d’Or. Det er bare noen tusen timer med steinhard jobbing, kreativ tenking, stram regi, teamutvikling og alt det andre som skal til for å løfte en topputøver fra et svimlende nivå til enda høyere nivå. Jeg unner ham hvert minutt han får til å hvile og lade opp.

Team  Norway  består  av  Christian  André  Pettersen,  commis  Håvard  André  Josdal  Østebø  og  coach  Gunnar  Hvarnes.  Hvarnes  har  selv  deltatt  i  verdensfinalen  i  Bocuse  d’Or,  hvor  han  i  2011  tok  bronse.  Han  er  den  kokken  i  Norge  som  har  flest  konkurranser  på  CV-en  og  var  coach  for  Christopher  W.  Davidsen  da  han  tok  sølv  i  både  europafinalen  2016  og  verdensfinalen  i  Lyon  2017.  Bent  Stiansen  er  president  for  teamet,  og  har  også  har  vært  en  av  konkurransens  20  dommere.

Menyen
“Testen”
   Tallerkenrett
Gullegget
Ouef mollet surprise med aromatiske urter, potet og brunet smør.
*Retten skal ha en overraskelsesingrediens, som teamet får beskjed om omlag et halvt døgn før konkurransen begynner. Ouef mollet er en klassisk fransk eggerett der egget bløtkokes helt, og eggeplommen utgjør rettens “saus”.Det norske teamet har gjort en moderne versjon av denne retten, og blant annet tilsatt en urteolje i eggeplommen. Det er urteoljen som er overraskelsen.

Dagens vårgrønnsaker
Bakt squash med urteemusjon
Lun aparges med Castelmagno Aligoté
Soppkaviar ig sprø potetspiral

Saus
Sitron-sabayonne

Arktisk vår   Fatrett
Inspirert av den nordiske, arktiske våren og midnattsolen

Chateaubriand Fassone
Lett grillet biff smakssatt med spirer og arktiske blomster

Kalvbrissel og risotto
Risotto med kalvebrissel, morkler og fennikelpollen

Nordnorsk mandelpotet
Halvmåne av mandelpotet fra Nord-Norge med pisket potetkrem

Arktisk flora
Sprøstekt terte med en variasjon av fersk løk

Contorno
Asparges Chawanmushi (en hyllest til kandidatens asiatiske røtter)